Nëse ndaluam Millosheviqin,përse nuk mundemi Asadin? (Shëruese jan leksionet nga lufta në Bosnie dhe Kosovë)

Nga: Nick Robertson redaktor në CNN


Në zyren time mbaj hartë.Është pak e dëmtuar,por përfaqson kujtime për budallallëkun dhe shkretërimin që shkakton lufta.
Malt,qytetet,lumejt dhe udhët e bosnias shtrihen sot në të,e dikur ishnmu sikur gjigant që ndrydhë secilin mendim timin.I kam ditur përmendsh emërat e një grumbulli katundesh obskur,e kam ditur saktësisht cili është Kroat,Serb,ose Bosniak,ku gjendet via e frontit dhe si të lëvizet nëpër këtë tokë që vlonte me përzierje vdekjeprurëse dhe kaq shumë e shkatërruar nga konflikti sa që të bëhej se kurrë nuk do të mbaroj.

nick

Kam ëndërruar që një ditë barrikadat të zhduken dhe se si do të ishte bukur të ecësh nëpër udhë sarajevase të shkatërruare nga njëri skaj në tjetrinpa ndier rrezik se do të qëlloj një pëlumb snajperi.Kur ajo ditë erdhi u ndjeva i zbrazët.
Jo emocionalisht,por fizikisht,sikur lëvizte një gyp.Nuk kishte asgjë magjike që të endesh andej këndej në liri kur aq shumë jetëri ishin humbur,thjesht se ishin gjendur në nishan snajperi i cili gjendej në anën tjetër të vijës ndarëse.
Qifti që ishte bërë i njohur si”Romeo dhe juliete Të Sarajevës” ishin në mesine të parëve që u vranë në qytet,kur këta të dashuruar tentuan ta vrapojnë linjën e frontit dhe jetët e tyre ti jetojnë ashtu siq i kishim edhe ne të tjerët në Europë.

Çerk milioni njerzish humbën jetën në këtë mënyrë.Valë nacionalizmi i kish mbërthyer,dhe i dëboi.
Kur do të pushoj kjo çmenduri.
Për këtë arsye e ruaj hartën.Ndoshta nuk mundem që ti kujtoj të gjithë emërat,sot.Por e kujtoj therrjen e pakuptimtë dhe të pa nevojshme edhe humbjen e pa nevojshme të jetës.Për këtë arsye sot mbaj sytë kah Siria dhe pyes se kur kjo çmenduri dhe vrasje do pushojnë.
Lufta zgjatë tashmë pesë vjet,në krahasim me tri sa kishte zgjatur në Bosnie.Dhe mozaiku i brendshëm fetar dhe etnik në Siri është shumë më i komplikuar se sa që ishte ai boshnjak.Përve
kësaj gjendet në mes përplasjes regjionale dhe konflikteve të ashpra fetare të cilat zgjasin mileniume,dhe jo me dekada.

Ajo që përfundoi luften në Bosnie,ishte fajsia kolektive.Fqinjët Europian të ish jugosllavisë dhe SHBA si aleat i tyre,kuptuan pas shumë vitesh se nuk munden ti ndalin dhe ti refuzojn forcat nacionaliste,përkundër asaj se sa ato të errëta ato dukeshin.
Slobodan Milosheviq,kryetar i dikurshëm jugosllav i cili turpshëm vdiq më 2006,duke pritur gjykimin për krime lufte u tregua si një tigër prej letre.Kur dihet se mu ai e kishte nisur fortunën e nacionalizmit.
Sot kemi këtu Vladimir Putinin,presidentin Rus,focat e të cilit jan krah më krah me ato të Asadit,kryetarit Sirian.Bashk ata jan bërë forcë të ciës asnjë vend nuk guxon tu dal përballë.Dhe duket sikur forca e tyre është sikur guri.

Por leksioni nga Bosnia është shërues,i cili në të vërtetë është dashur të përsëritet gjysmë dekade më vonë në Kosovë.Forcat Serbe atje kishin therrur qytet më qytet,plot të pafajshëm,para se NATO bombat ,përfundimisht ndihmuan që Milosheviq të hiqej qafet.

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close