Studimi thotë :Xhuxhët misterioz,të quajtur ‘hobbits’ nuk ishin njerëz sikur ne!

njerëzit e vegjël që vdiqën në një ishull indonezian rreth 15.000 vjet më parë nuk ishin të llojit të Homo sapiens, por një specie e ndryshme, sipas një studimi të publikuar të hënën i cili zhytë në një debat të ashpër antropologjik.

Fosilet e Homo floresiensis -të quajtur “hobbits” për shkak të shtat të tyre të vogël – u zbuluan në ishullin Flores, më 2003.

florensis

Kontradiktat kan shpërthyer se ata a ishin nga ndonjë një degë e panjohur e njerëzve të hershme ose ekzemplarëve të njeriut modern deformuar nga sëmundja.

Studimi i ri, bazuar në analizën e kockave të kafkës, tregon një herë dhe për të gjithë që njerëzit me madhësi të vogël nuk ishin Homo sapiens, sipas studiuesve.

Deri më tani, studimet akademike kanë quar në një drejtim apo në një tjetër – dhe diskursi shkencor ka shpjerë disa herë ,më shumë se në hidhërim.

Një shkollë mendimi thotë se i ashtuquajturi Flores Man ka prejardhje nga Homo Erectus më shtat lartë dhe u bë më vogël përgjat qindra brezave.

Procesi i propozuar për këtë është quajtur “dwarfing insular” – kafshët, pasi të emigrojnë nëpër ura të tokës gjatë periudhave të nivelit të ulët të detit, kan përfunduar në ishuj përreth të cilëve oqeanet rriten dhe madhësia e tyre në mënyrë progresive zvogëlohet, për shkak të rënies së furnizimit me ushqim.

Një hobbit rritur ishte një metër i gjatë dhe peshonte rreth 25 kilogram (55 paund).

Në mënyrë të ngjashme, Flores Island ishte edhe shtëpia e një race miniaturë të krijesave të zhdukura si-elefant të quajtur Stegodon.

Por studiues të tjerë argumentojnë se H. floresiensis ishte në fakt një njeri modern me madhësi të vogël dhe tru të vogël i cili ishte jo më madh se sa një grejpfrut -e që është shkaktuar nga një çrregullim gjenetik.

Një lloj dyshimi binte në cretinism xhuxh, ndonjëherë i sjellë nga mungesa e jodit. Një tjetër keqbërës potencial ishte mikrocefalia, të cilat tkurrën jo vetëm trurin dhe mbështjellsin e saj Boney.

Shprehet me një qasje të re, të publikuar në the Journal of Human Evolution, një palë e shkencëtarëve në Francë ka përdorur mjete të teknologjisë së lartë për të ri-shqyrtuar shtresat e kafkës së”Hobbit” .

Më saktësisht, ata vështruan eshtrat e Liang Bua 1 (nofkën LB1), kafka e të cilit është më e paprekura nga nëntë mostra të njohura deri më tani.

  • Misteri u zgjodh? –

“Deri tani, ne kemi qenë të bazuar në konkluzionet tona në imazhet ku ju në të vërtetë nuk mund të të shihnin shumë,” tha autori kryesor Antoine Balzeau, një shkencëtar në Muzeun e Historisë Natyrore të Francës.

Duke Bashkuar forcat me Philippe Charlier, një palaeopathologist në Universitetin Paris-Descartes i specializuar në zgjidhjen e mistereve të lashta mjekësore, studiuesit siguruan imazhe me rezolucion të lartë të krijuara në Japoni kohët e fundit për të llogaritur harta të variacionit trashësisë së kockave.

“Aty ka shumë informacion të ngelur në shtresat e kockave të kafkës”, tha Balzeau AFP-së.

Rezultatet, tha ai, ishin të qarta: “Nuk ka pasur karakteristika tëspecies sonë aty” -e që është, Homo sapiens.

Dhe, ndërsa ata gjetën prova për sëmundje të vogla, nuk kishte asgjë që korrespondon me sëmundjet e mëdha gjenetike për të cilën studiues të tjerë kishin aluduar.

Por në qoftë se një pjesë e misterit mund të zgjidhet, një tjetër mbetet e paprekur.

Sepse, shkencëtarët nuk mund të përjashtojnë akoma mundësinë që “hobbit” ishte një version i poshtë-skaluar i Homo Erektus, i cili arriti në ishullin fqinj të Java disa milion vjet më parë, as nuk mund të jenë të sigurt se H. floresiensis nuk ishte një specie më vete.

“Për momentin, ne nuk mund të themi me siguri njëren apo tjetëren,” tha Balzeau.

 

 

Nga anglishtja :Xh.Arifi

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close