Rrota 3000 vjeçe e gjetur në Angli,tregon se edhe njrëzit e asaj kohe ishin inovativ

Një rrotë e zbuluar në Britani të Madhe,nga koha e epokës së bronztë,e vjeter rreth 3000 vjet dhe me diametër prej një metri tregon për mënyrat inovative për transport të asaj kohe nuk ishin të kufizuara vetëm përmes lumejve ,sikur ishte menduar deri më tani.

 

MUST 1 MUST FARM

 

Në afërsi të vendit ku është gjetur,në lokalitetin must farm në peterborough në lindje të Anglisë,jan gjetur edhe mbetje të një puntorie në shtylla mbajtëse prej druri.Punëtoritë kan qenë pjesë e vendbanimit ku jan gjetur mbetje të gurthyesit dhe tullaries për të cilat besohet se jan ndërtuar kur punëtooritë jan shkatërruar nga zjarri.Arkeologët këtë vend e kan quajtur “Pompei Britanik” sepse jan të qarta gjurmët e zjarrit si dhe fakti se njerëzit kishin ikur duke lënë gjërat prapa.Mendohet se rrota në atë kohë reprezentonte fjalën e fundit teknologjike ,ishte pjesë e karrocës të cilën e tërhoqën njerëzose kafshë,shkruan Daily Mail.
Rrota është gjetur,bashk me brendinë dhe një pjesë të osit,është akomanë lloç,ndërsa besohet se daton nga periudha në mes viteve 1100 dhe 800 para erës sonë.
Rrota më e vjetër në botë,e vjetër diku rreth 5150 vjeç është gjetur 19 kilometra nga Lublana ,Slloveni.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close