Hëna e Plutonit,Charon ka pasur një histori të dhunshme tektonike

imazhe të reja nga NASA-s New Horizons tregojnë të dhënat se hënë mund të jetë zgjeruar në mënyrë agresive dhe ka thyer shtresën e jashtme të tij, nxitur nga një oqeani lashtë dhe i ngrirë nënujor, sipas NASA-s.

Pluto_moon Charo
Charon, e cila është e kapur në orbitë me Plutonin, ka çarje, gërvishtje dhe pika ngjyrash që kanë intriguar shkencëtarët që nga koha kur New Horizons bëri fluturimin e saj të sistemit më 14 korrik, 2015, shkencëtarët e NASA-s thanë se shtresa e jashtme Charon është kryesisht akull uji, e cila mund të jetë shkrirë për të krijuar oqean nënujor.

“Por pasi Charon është ftohur me kalimin e kohës, ky oqeani do të kishte ngrirë dhe zgjeruar (siç ndodh kur uji ngrin), duke hequr shtresen e jashtme të Hënës dhe prodhimin e hendeqeve të mëdha që ne shohim sot,” shpjegoi një blog post NASA.

Charon është shtëpi për disa karakteristika të pabesueshme në sipërfaqe, duke përfshirë sistemin kanion që shtrihet 1.000 milje në të gjithë sipërfaqen e hënës dhe ka masë sa katër herë sa Grand Canyon dhe dy herë më të thellë vende- vende, duke treguar një histori të dhunshme tektonike.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close