Shikim më i përafërt i një galaxie në 13.4 miliardë vjet më parë nga fotot e reja të NASA-s

Agjencinë Hapësinore Evropiane dhe NASA të enjten kanë lëshuar foton e fundit kthyese në kohë: një imazh i nnjë galaktike më të largët të parë ndonjëherë. Një pikë e kuqe mbi “Arusha e Madhe”, pikë që është 13.4 miliardë vjet e vjetër, duke e vënë atë vetëm 400 milionë vjet pas Big Bengut, thjesht, minuta në orën kozmike nga fillimi i universit.

0316hubblecapturesmostdistantgalaxy01

“Ne kemi ndërmarrë një hap të madh prapa në kohë, përtej asaj që ne do të pritenim ndonjëherë që të jetë në gjendje të bëjë teleskopi hapsinor Hubble,” tha Pascal Oesch nga Universitetit Yale në një njoftim për shtyp. “Ne kemi arritur të shohim mbrapa në kohë për të matur distancën në një galaktikë, kur universi ishte vetëm 3 për qind të moshës së tij aktuale.”

0316hubblecapturesmostdistantgalaxy02

Edhe pse kjo është vetëm një diçka e pakuptueshme dhe e zbehtë për sytë tanë, GN-z11 në fakt është mjaft e ndritshme duke pasur parasysh se sa larg është. Kjo për shkak se edhe pse është 25 herë më e vogël se Rrugën e Qumështit, ajo prodhon yje të reja 20 herë më shpejt, në një normë prej 24 në vit. Me fjalë të tjera, kjo është një top kompakt i energjisë, në krahasim me pjesën tjetër të hapësirës.

Astronomët e shtynë Hubble Space teleskopin në kufirin e tij për të marrë foton. Ata përdoren Wide Field Kamera e 3 për të gjetur distancën e galaktikës nga ne, është një tregues shumë më i saktë se sa ato të përdorura më parë në vlerësimet për ndonjë gjë kaq të largët. Sa më larg objekti, drita që ata japin shtrihet në gjatesi vale më të gjatë në fund të kuq të spektrit. Kamera lexon këtë efekt, të quajtur RedShift, për të bërë matjen e saj.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close