Ultimate magazine theme for WordPress.

Këto duar nga arti i shpellave parahistorike nuk janë njerzore…!?

“Duart” rreth 8.000-vjeçare të pikturuar në një mur guri në shkretëtirën Sahara nuk janë njerëzore fare, kështu kishin menduar studiuesit fillimisht, por në të vërtetë janë shablonet e “duarve” ose parakëmbët, e një hardhuce të monitoruar të shkretëtirës, një studim i ri tregon.

Këto gjurmë duarsh të vogëla janë përzier me pikturat e duarve të të njeriut të rritur, të cilat artistët e lashta të shkëmbinjëve i kan vendosur përrreth duke përdorur ngjyrë të kuqe, të verdhë, portokalli dhe pigmente kafe, thanë studiuesit.

Është e paqartë se pse këta njerëz të lashtë kanë përdorur duart si njerëzore ashtu edhe të hardhucës ​​si shablone, por gjetja mund të japë të dhëna për njerëzit misterioze që jetonin në Sahara rreth 8.000 vjet më parë, thanë studiuesit.

“Kjoe ndryshon krejtësisht mënyrën se si ne mendojmë për njerëzit prehistorike,” tha studiuesja udhëheqëse Emmanuelle Honoré, një studjues në Institutin McDonald për hulumtime arkeologjike në Universitetin e Kembrixhit në Mbretërinë e Bashkuar. “Ne kurrë nuk e kishim imagjinuar se ata kishin praktika të tilla të ndërlikuara në atë zonë e në atë kohë.”

WSII-tiny-hands-highlighted

Hulumtuesit zbuluan shpellën, të quajtur Wadi Su? Ra II, në pjesën egjiptiane të shkretëtirës libiane në vitin 2002. Shpella ndodhet rreth 6 milje (10 kilometra) nga Shpella e njohur e notuesve (e njohur zyrtarisht si Vadi Su? Ra I) , një vend i zbuluar në vitin 1933 dhe e bërë e famshme nga romani popullor 1992 “The English Patient.”

Wadi Su? Ra II shpellë, e cila gjithashtu mund të përshkruhet si një strehë për shkak se ajo është më shumë një e dalë shkëmborë, është rreth 66 këmbë (20 metra) i gjatë dhe 26 këmbë (8 m) e thellë. Rreth 900 piktura klishe të armëve, këmbë, disqe, shkopinj dhe duar të vogla dhe të mëdha mbulojnë muret shkëmbore brenda shpellës.

Honoré u shtang kur ajo po ecte për herë e parë në Wadi Su? Ra II në vitin 2006. “Unë menjëherë pashë ato duar të vogla midis [gati] mijëra pikturave,” tha ajo.
Në studimet e mëparshme, shkencëtarët ngelën të hipnotizuar nga pikturat e mëdha dhe të vogla të dorës të shtypura rreth duarve të rriturve dhe bebeve. Megjithatë, menjëherë më pas duke kërkuar në 13 “Baby” vizatimet e dorës, Honoré arriti në përfundimin se ato nuk ishin të njeriut.

Për një gjë, ato ishin shumë të vogla që ti përkasin një fëmijë njerëzore, tha ajo. Për më tepër, gishtat ishin piketues dhe “shumë të gjatë dhe shumë të hollë,” tha Honoré. Në të kundëren, foshnjat e njeriut kanë gishtat që janë afërsisht të njëjtë në gjatësi si duart e tyre.

“Pas disa viteve, unë kam qenë e fiksuar nga kjo ide [se ata nuk ishin të njeriut],” tha Honoré live Science. “Kjo gjë kthye në mendjen time çdo ditë, dhe vendosa unë kam për ta provuar atë.”

EHonore-WSII

Fillimisht, Honoré krahasoi duart e mbesës së saj të porsalindur dhe “kushërinjëve” të artit shkëmbor. Një krahasim i thjeshtë tregoi se ato nga kopja e lashtë ishin shumë të vogla për të qenë të një njeriu, por ajo kishte nevojë për një mostër më të madhe të duarve dhe pastaj të thuhet me siguri.Pra, Honoré ka punuar me Spitalin Universitar Lille në veri të Francës, dhe përfundoi duke marrë matjet e dorës së 25 foshnjeve të lindura parakohe dhe 36 foshnjesh tipike që mbijetuan lindjen.
“Ne ishim të befasuar me të vërtetë, të gjithë prindërit ranë dakord për ti [lejuar fëmijët e tyre] të marrin pjesë në eksperiment,” tha Honoré. “Ata ishin shumë entuziastë që fëmijët e tyre mund të kontribuojnë në një studim shkencor.”

Honoré dhe kolegët e saj kanë matur 11 nga duart e vogla nga ra në Wadi Su? II. (Dy të tjerët ishin jo të plota dhe të vështira për t’u matur, tha ajo.) Përveç kësaj, ata maten edhe 30 prej duarve të mëdha në Vadi Su? Ra II dhe 30 duar të rriturish që jetojnë, dhe gjetën se ata krahasohen mirë, tha ajo.

Por disa parametra ishin indikacion se duart e vogla nuk ishin njerëzore. Edhe pse gishtat e vënë gjurmë ishin të gjata, në përgjithësi duart ishin të vogla – vetëm 1.8 inç (4.5 centimetra) nga baza e pëllëmbës deri në fund të gishtit të mesëm. Kjo është shumë më e vogël se sa një dorë fëmijë njerëzor, i cili mat një mesatare prej 2.4 inç (6.2 cm) të gjata, tha ajo

“Ne ishim të tronditur plotësisht nga kërkimet tona, sepse ajo solli deri në pyetjen – nëse nuk është foshnjore, çfarë është ahere?” tha Honoré.

Në fillim, Honoré mendoi se duart e vogëla i përkisnin një majmuni të vogël. Por asnjë nga mijëra të fotografive të dorës majmunëve që ajo kishte hulumtuar nuk dukej si ato në mur në Wadi Su? Ra II. Pastaj, kur ajo ishte duke bërë hulumtime në një fermë krokodilash në Zambia, ajo e kuptoi se këto “printime” gjurmë duarsh i përkitnin një zvarraniku.
Këmbët e parme të hardhucës së s hkretëtirës (Varanus) kishin ngjashmërinë më të përafërt me ato të pikturave murale. Një bebe krokodili (Crocodylus) ishte një tjetër mundësi. Megjithatë, krokodilat me gjasë nuk kanë jetuar në shkretëtirë në atë kohë, kështu që një personi i është dashtë që të transportoj një të tillë nga lumi gjerë lëtu rreth nga lumi ose nga një tjetër rajon me ujë, tha Honoré.
kulturat e tjera prehistorike kanë përdorur kafshët si moster për artin e tyre guror. Për shembull, njerëzit Aboriginal kanë përdorur shablonet këmbëve të Emu në Carnarvon Gorge në Australi, dhe shablon të choike/nandu (birds in the genus Rhea) janë në vizatimet shkëmbore në La Cueva de las Manos në Argjentinë, shkroi hulumtuesja në studim.
Është e paqartë se pse njerëzit e lashtë në Wadi Su? Ra II kanë përdorur duar zvarranikësh si shablonë, por Honoré tha se ajo është duke punuar në një studim të ri që analizon arsyet e mundshme.
“Unë mendoj se ne duhet të jemi pak të kujdesshëm,” tha ajo. “Ne kemi për të shqyrtuar të gjitha hipotezat pa marrë asgjë për të sigurtë.”
Arti i lashtë bërë nga mostrat e dorës nuk është shumë i përhapur në Sahara, duke e bërë studimIn e ri të rëndësishëm, tha eksperti i gurëve francezi Jean-Loïc Le Quellec, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkimin e ri.
“Unë jam i kënaqur të shoh se analiza statistikore nga autorët tregon qartë se këto duar të vogla nuk janë njerëzore”, tha Le Quellec për Live Science me një email. “Unë duhet të them se kam dyshuar se ishin duar zvarranikësh, por nuk kam publikuar këtë ide në librin tonë në Wadi Sures, sepse bashkë-autorët e mi e kanë konsideruar atë si supozim fantazi.”

Gjetjet janë publikuar në numrin e prillit 2016 të Journal of Archaeological Science.

 

Nga anglishtja:Xhelil Arifi/proinformacion.com/

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close