Nëna e Madhe Perëndeshë

Fahri Xharra  09.03.16    Gjakovë


Sa , me krenari sllavët e Makedonisë shkruajnë nëpër botë :” Makedonia është toka e Nënës së Madhe
Perëndeshë ( Magna Mater) . Nëna e tokë , Perëndesha e Plleshmërisë , Nëna e Lindjeve , Gaia “

nan

Nëna e Madhe Perëndeshë

Por a themi edhe ne shqiptarët të njëjtën ?
Kulti i Nënës së Madhe si duket është më i vjetri se të gjitha religjionet. Skulpturat më të vjetra të Neolitit për Nëne e Madhe datojnë 6500-3500 vjet prKr. Ishte kjo koha e matriarkatit në të gjithë Mesdheun ashtu edhe në Lindje e lidhur me parimet e plleshmërisë, lindjes dhe krijimit. Në atë kohë të Neolitit (gur-riut ) , Nëna e Madhe do të bëhet lidhëse e shpirtit me njeriun e Neolitit në Maqedoni , e cila kohë ka lënë gjurmë të mëdha në këto toka. Sot jemi dëshmitar të një shënimi të madh që e kemi trashëguar nga koha e matriarkatit për kulturën,besimet indigjene të cilat janë ruajtur në Maqedoni .
E shihni se sa të vjetër që jemi ne shqiptarët? Kisha dashur ta di se ku ishin në atë kohë sllavet e me ta edhe turkikët?
Kronologjia e Neolitit Makedon ndahet në tri faza ( I hershmi, I mesmi, dhe i vonshmi ) në bashkërenditje me periodizimin e Neolitit në Europën Juglindore. Kjo kronologji është e përgjithësuar dhe e shikuar në mënyrë makroskopike nga vjetërsia e poçerisë dhe të njëjtën kohë me kulturat paralele .
Maqedonia ishte një udhëkryq i madh i shumë rrugëve dhe shumë civilizimeve . Ndikimet e ndryshme këtu hasnin ne rezistencë , këtu thyheshin dhe kë shkatërroheshin.

Po mirë , edhe një herë sa e gjejmë veten ne shqiptarët në këtë thellësi kohore të lashtësisë ?

nan2

Zonja Fatbardha Demi pyetet: Një trashëgimi kaq e pasur e Lashtësisë europiane, sepse gjuhët e njeriut të sotëm mendohet të jenë zhvilluar gjatë kësaj periudhe kohore (4) nuk mund t’i mbanin vetëm shpatullat disa shekullore të Greqisë, që fillon me shk 6 pk me botimin e poemave të Homerit. Nga shtjellimi i fakteve, autori pohon se “Gabimi më i madh i kryer, ka qënë sepse Greqia është vendosur në qendër të të gjitha studimeve historike dhe gjuhësore”, (5) megjithëse nga Homeri “Helenët nuk janë cituar kurrë si Popull apo si Komb ». (6) Ky është thelbi i punimit prej798 faqesh duke shfrytëzuar 338 autorë dhe të dhëna nga shumë fusha të tjera shkencore, të paraqitur nga historiani Arif Mati.

 

Referencat për dashamirët e lashtësisë së mohuar për ne dhe nga ne:

>https://www.pinterest.com/pin/558798266234957006/

http://arheoblog.blogspot.com/2010_07_01_archive.html

https://www.academia.edu/2624040/Proto-Indo-European_Aryan_Homeland_of_the_Great_Mother_Goddess_Neolithic

>http://www.worldphoto.org/images/image/345895/

>https://www.flickr.com/photos/128709685@N04/15394721268

 

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close