NASA ka gjetur liqe të ngrirë në Pluton!

Të dhëna të shumëta që dërgoi ,sonda New Horizons nga fluturimi që bëri pranë Plutonit ende nuk nuk kanë arritur në duar të ekspertëve.Një nga zbulimet më të reja është azoti i rrjedhshëm por që është i ngrirë dhe mbulon një pjesë të madhe të sipërfaqes së këtij planeti të vogël,e icili nuk ka qenë gjithmonë i ngrirë.

NASA Pluton

Ata nga NASA mendojnë se ndryshimet në shtypjen atmosferike të Plutonit në të kaluaren kanë ndikuar në shkrirjen dhe shndrrimin e azotit të ngrirë në azot të lëngshëm.Kjo hipotezë bazohet në disa detaje nga sipërfaqja e tij që ka fotografuar sonda.Sipërfaqe e ngrirë e cila ngjanë në liqe e cila ndodhet në veri të rrafshinës Sputnik.

“Ndoshta në të kaluaren ka egzistuar rrjedhshmëri në sipërfaqen e Plutonit.Ekipit tonë kjo i ngjanë pa kurrfarë dyshimi në liqe.Sipërfaqja është shumë e lëmuar,mu sikur materiali i lëngshëm të ishte ngrirë në lartësi të njëjtë” ka thënë Alan Stern njëri nga hulumtuesit kryesorë.

Por duke marrë parasysh se Plutoni është larg disa miliardë kilometra nga Dielli,me temperaturë mesatare prej -229 celzius,është vështirë të mendosh se ndonjëhere ka qenë mjaftueshëm ngrohtë për ta shkrirë azotin.Përgjigjeja është në orbitën e Plutonit e cila është lehtë e devijuar dhe e cila zgjatë 248 vjet.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close