Shkencëtarët mund të kenë gjetur çelësin për shërimin e Autismit,kancerit dhe HIV

Kura për disa nga sëmundjet më të ndërlikuara të botës mund të jetë më afër se sa ne mendojmë.

Sipas një studimi të publikuar në Cell, studiuesit kanë përcaktuar se si për të izoluar dhe të modifikuar mesazhierin e RNA që mbart udhëzimet gjenetike nga bërthama e qelizës për të bërë proteina të reja, për herë të parë duke përdorur gjen-modifikues mjetin ” Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats, gjithashtu i njohur si CRISPR -Cas9.

gjen

Ata kanë përdorur më parë këtë mjet për të hequr virusin HIV nga qelizat e imunitetit të njeriut dhe për të mbyllur replikimin e HIV-it në mënyrë të përhershme,kjo sipas një studimi të publikuar në Nature në mars.

“Kjo hap një fushë të re të të menduarit në lidhje me manipulimin e gjeneve dhe sëmundjeve”, Tha për Discovery Gene Yeo, profesor i mjekësisë molekulare në UCSD dhe një autor i lartë i studimit, “Në shumë sëmundje që nuk mund ta modifikoni gjenomin, ju mund të coptoni gjenomin në copa. Por këtu ne po bëjmë inxhinieri transkriptimi apo redaktimi. Kjo është mjaft emocionuese. ”

Teknika e gjen-modifikimit mund të çojë në trajtime për sëmundje të cilat janë të lidhura me defekt të ARN dhe kanë qenë më parë të patrajtueshme. Këtu përfshihen kancere të caktuara, sindromi i brishtë X dhe autizëmi.

CRISPR-Cas9 mund potencialisht të përdoret për të ndryshuar gjenet që përcaktojnë karakteristikat tona fizike dhe ndoshta edhe personalitetin tonë, duke na çuar në pikëpyetje etike në lidhje me se si të përdorin me përgjegjësi teknologjinë.

Discovery raporton se Akademia Kombëtare e Shkencave është duke punuar në një sërë rregullash etike për këtë fushë .

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close