E çuditshme,peshku që ecë!!

Ka një peshk që është zbuluar në veri të Tailandës dhe i cili zbulim u ka mundësuar hulumtuesëve,pamje në proceset evolutive të cilat kanë ndodhur para 400 milion vitesh.
Ky peshk i pazakontë e cila quhet “cryptotora thamicola” mundet me ecë,dhe me u ngjitë nëpër gurët e ujvarës,duke lëvizur njejtë mu sikur salamanderi.

peshku që ecë

Ky peshk i ka disa vet të tetrapodëve të hershëm,qenieve të para të cilat nga uji dolën në tokë gjatë periudhës së Devonit.Edhe pse nuk është i vetmi peshk që ka lënë ujin,hulumtuesit thonë se struktura unike e skeletit të tij e bënë atë që të eci mu sikur salamander,gjë që e bënë të posaqëm.

Të tjera lloje peshqish të cilat mund të ngjiten,edhe ai i ujvarave Havaiane,shfrytëzojnë dallgëzimin ose thithjen për të dalë nga uji.>Përderisa Cryptotora thamicola lëvizë me ecje e cila është veti vetëm e tetrapodëve-të gjitha kafshëve të cilat kanë prejardhjen nga parardhësi katërkëmbësh.Pa valëzim,këta peshq lëvizin në mënyrë simetrike duke lëvizur muskujt e gjoksit dhe ato të legenit.Shtylla kurrizore e këtyre peshqëve ka shumë veti që e lidhin me kohen evolutive të daljes nga uji në tokë.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close