Kafka të thyera sugjerojnë një betejë të madhe Europiane 3200 vite ma parë,atje ku nuk besohej se mund të kishte ndodhur!!

Në vitin 1996, një arkeolog amator ka gjetur një kockë krahu njerëzor në një greminë madhe të lumit TOLLENSE në Gjermaninë veriore. Ngulitur fort në një anë ishte një maje shigjete stralli.

tollense

 

Një test nga gërmimet ka zbuluar më shumë eshtra, një kafkë e thyer dhe një klub që dukej si një shkop bejsbolli. Radiokarboni ka treguar se erdhi nga një episod i vetëm rreth 1250 B.C. – Me fjalë të tjera, një lloj i luftës.

Zbulimi u nisën interes intensiv në komunitetin arkeologjik, Andrew Curry shkruan në revistën Science. Një seri e gërmimeve në mes të vitit 2009 dhe 2015 tregoi masakra në shkallë askush nuk e kishte pritur: 10.000 kockat, duke përfshirë edhe ato të identifikueshme si vijnë nga pesë kuaj dhe 130 burra.

Sepse studiuesit deri tani kanë zbuluar më pak se 10 për qind të asaj që ata e quajnë “gjej shtres ”- arkeologjia është puna e ngadaltë – një prej tyre spekulon se ata në fund do të gjejnë 750 njerëz të vdekur. Nëse 1 në 5 të luftëtarëve u vranë dhe e la në fushën e betejës, ata janë duke parë prova të një beteje që përfshu pothuajse 4.000 luftëtarë.

Kjo do të jetë një betejë “e një shkalle deri më tani në veri të Alpeve tërësisht e panjohur ” në atë epokë, arkeologu Thomas Terberger i ka thënë Curry. “Nuk ka asgjë me çka për të krahasuar atë.”

Teknika të sofistikuara u kanë mundësuar shkencëtarëve për të mbledhur së bashku një foto të ngjarjes: Imazhet Gjeomagnetike tregojnë se ndodhi rreth një ure 120-yard-e gjatë. Izotopet dhe dhëmbët e viktimave, të cilat pasqyrojnë ushqim dhe ujë të marra në fëmijëri, sugjerojnë se shumë prej luftëtarëve kishin lindur qindra milje larg.

Dëshmi e plagëve që kishte shëruar vite më para nënkuptojnë se këta ishin ushtarë profesionistë, jo fermerë primitivë të kapur në një zënkë të vetme. Armë metalike të standardizuara tregojnë organizatë, ashtu si edhe madhësinë e dukshëme të forcave luftuese.

Ironikisht, shkalla e madhe e konfliktit është parë si dëshmi se qytetërimi në Evropën veriore ishte shumë më i avancuar se sa mendohej më parë. Zona ka qenë prej kohësh e konsideruar si një tokë moçalore, asgjë si qytetërimet e zhvilluara të Epokës së Bronzit në Lindjen e Mesme apo Azi.

Por skena në lumin TOLLENSE sugjeron një strukturë të papritur të gjerë shoqërore: “Është organizuar një betejë si kjo në distanca të jashtëzakonshme dhe në të janë mbledhur gjithë këta njerëz në një vend të vetëm ishte një arritje e madhe”, thotë arkeologu Detlef Jantzen.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close