Gjininë e bebes suaj ka mundësi ta përcaktoj virusi 1.5 milion vjet i lashtë

Gjininë e një bebeje tek mijët,e me këtë është e besueshme se e ka bërë edhe tek njerëzit,epërcakton një virus i cili është “futur” në gjenomin e sisorëve para 1,5 milion vitesh.

baybe

 

Gjurmuesit nga Yale University kanë njoftuar për zbulimin e tyre në magazinën “Nature”.
Sipas tyre ,më shumë se 40 përqind e gjenomit të njeriut përbëhet nga mbetjet e virusëve të cilët i kanë sulmuar të parët tanë para më shumë milionë vitesh.
Shkencëtarët kanë zbuluar atë material në kromozomin X tek minjtë,në fakt kromozomët të cilët përcaktojnë gjininë e embrionit.
Përderisa mbetjet e virusit janë aktiv,lindë numër i njëjtë bebesh nga të dy gjinitë.Mirpo kur nuk janë aktiv,gjë që e cila ndodhë në disa raste,lindin më shumë fëmijë të gjinisë mashkullore.Edhe pse akoma nuk është e njohur se a vlenë kjo edhe për njerëzit,e dimë se kromozomi X i njeriut përmbanë të njejtin material mu sikur i miut.

Për më tepër,gjurmuesit besojnë se metoda përmes së cilës “deaktivizohen” mbetjet e virusit mund të përdoret për të parandaluar përhapjen e kancerit.Kjo është kështu sepse materiali ndodhet në tumorë dhe nxitë rritjen e tyre.
“Edhe ma tutje është e hapur pyetja se përse,gjininë e sisorëve e përcaktojnë mbetjet e virusëve të lashtë”thotë shkencëtari Andrew Xiao

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close