Ylli i Dheut (i Botes)_ Ylli Thea

Gjergji Anastasi


ALBANO-ILIROI (keshtu i quan Prof. Enzo Gatti) deshmojne me kultin besimitar, me nje apsolute parësi në DEA MADRE (tek dea meme) e cila quhej “ILITHIA”, ajo është një DEA shume antike e cila është  Zonja e grave shtatëzane. “ILITHIA”, ndihmon në lindje madje DEN “LETONA”, gruan e “GIOVE-s” dhe vazhdoj të ishte e adhuruar për nje kohë të gjatë edhe nga ELFESO e nga DELO. DEA e madhe “ILITHIA” ishte ne fakt mamaja e ILLO-s, ku vete “GREKET”, ILLO-n (HYLLO) e kanë shpallur themelusin e ILIREVE dhe te ILIRISE. Për adhurim dhe per nder te kesaj DEE, ILIRET, ju vinin emrin krye saçerdotesave “ILARIE”. Papritur per “greket”, (HYLLO) ILLO behet nje armik per ta, Ai transformohet në nje CENTAURO, në lufte kunder “grekëve” dhe këtë fakt e gjejme edhe në gjigantografine e Partenonit. Keshtu ILIRET behen te gjithe armiq, ku “greket” i quanin “barbarë”, ndersa Romaket “pirate”.

yllthea

Per piraterine ILIRE eshte folur pak dhe ajo qe eshte kryesore, eshte folur ne menyre te gabuar. ILIRET kishin anijen “LIBURNIA” e cila kishte veti te mrekullueshme lundrimi, si shpejtesine dhe manovrimin, per kete Romaket e kopjuan. Ja se ç’far shkruan Prof. Enzo Gatti per “PIRATET ILIRE” ne librin e tij “gli Illiri”: pa diskutim ishin marinare dhe lundrues te shkelqyer, qe zoteronin gjithe ujrat dhe detet, per te trasportuar mallra dhe luftuar. TULE per ILIRET ishin portet e medhenj ILIRJANE, qe do ti gjeme nga do, ne “greqi”, ne Cedola, ne Duttole, ne gjirin e Triestes, ne Smitruola, ne Plindo, ne Val Padana, ne Granitola te Selinunte, ne Velutonia te Etruria, ne Teulon te Frances, ne Sardenje, ne Grandola te Lusitania. Ne fakt ishin te ALBANO-ILIRI-jve, jo vetem te gjitha ishujt e Dalmacise, por edhe Creta e Cipro, Siçilia dhe Sardenja, Corsica dhe gjithe detrat e ishujve me te vegjel. Dhe Pof. Gatti e mbyll duke thene per “piratet Ilire” keshtu: “ALTRO CHE PIRATI, GLI ILLIRI ERANO I DOMINATORI DEL MEDITERANEO” Ma ç’far piratesh? Iliret ishin dominuset e mesdheut.

 

Bibliografia: Enzo Gatti, “Gli Illiri” volumi I & II 1 Edicione FRAMA SUD, 1981

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close