Fizikanët sapo kanë zbuluar një gjendje të re të materies të quajtur ‘quantum spin liquid’

Hulumtuesit me Universitetin e Kembrixhit thonë se ata kanë provën e parë të vërtetë të një gjendje të re të materies, rreth 40 vjet pasi është teorizuar për të.

I njohur si “quantum spin liquid,” QSL (spin i lëngshëm kuantik) kjo gjendje e materies i shndrron elektronet normalisht të pathyeshme të thyeshme në copa, të quajtura fermions janë zbulim i rëndësishëm të njohura si “fermions Majorana.”: Fizikanët besojnë se materiali është vendimtar për zhvillimin e mëtejshëm informatikës kuantike. Zhvillimet kompjuterike Majorana fermions do të jenë në gjendje për të kryer llogaritjet përtej fushëveprimit të kompjuterëve modern shpejt, thonë ata.

qsl

Quantum spin liquid Shpjegon disa nga sjelljet e çuditshme brenda materialeve magnetike. Në ato materiale, elektronet sillen si barmagnete të vogla, të gjithë përafrimin drejt veriut magnetik Kur një material është ftohur. Por jo të gjitha materialet magnetike e kanë bërë këtë – nëse materiali përmban Quantum spin liquid , elektronet jo të gjitha bien në linjë dhe bëhe të ngatërruar.

“Deri nëkohët e fundit, ne nuk e dinim se si mund të duken gjurmët eksperimentale të një quantum spin liquid”, thotë studiuesi Dr. Dmitry Kovrizhin. Që ka krijuar një sfidë për Hulumtuesit, kështu që ata vendosën të përdorin teknika të shpërndajnë Neutron për të kërkuar dëshmi të coptimit.

Ajo që ata gjetën i ka habitur ata. Shenjat u përputhen pothuajse saktësisht me modelet kuantike të teorizuara nga fizikanti Phil Anderson në vitin 1973. Rezultatet e arritjeve të tyre shkecore janë botuar më pas në revistën the scientific journal Nature të hënën.

Mos iu gëzoni shumë ende aplikimit të saj. Puna Kovirzhin është vetëm fillimi, dhe siç e kemi parë me informatikë kuantike ka shumë punë për t’u bërë. Për shembull, ne sapo kemi filluar të kuptojmë kodimin kuantik, dhe suksesi në informatikë kuantike në vetvete është veçanërisht i përzier. Megjithatë shtë emocionuese.

“Është një hap i rëndësishëm për të kuptuarit tonë të materies kuantike”, thotë Kovrizhin. “Është kënaqësi që ka një tjetër gjendje të re kuantike të cilën ne kurrë nuk e kemi parë më parë -. Ajo na prezanton mundësi të reja për të provuar gjëra të reja”

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close