Shkencëtarët thanë se ata kanë gjetur ribozë-‘R’ në RNA e cila potencionalisht është prezente me shumicë në tërë universin!

WASHINGTON, 8 prill (UPI) – Duke stimuluar kushtet në hapësirë, shkencëtarët në Francë thonë se gjetën ribozë – e ‘R’ në ARN -e cila është potencialisht e pranishme në të gjithë universin.

Shkencëtarët kanë kërkuar për origjinën e ribozës, shtylla kurrizore e ARN thelbësore për jetën në Tokë, por nuk e kishin gjetur atë në eksperimente deri më tani.

dna-rna-vectors

Duke e trajtuar një përzierje të ujit, metanolit dhe amoniakut në një mjedis të simuluar të ngjashme me fazat e vona të mjegullnajës diellore, shkencëtarët kanë krijuar akull artificial kometash dhe kanë zhvilluar teknologji të reja për të analizuar atë.

Eksperimenti, e cili është bërë më parë, pa u gjetur sheqer, sugjeron teori rreth origjinës së ARN – kushtet në Tokë që mendohet se nuk e kanë lejuar formimin e saj – mund të jetë e saktë.

“Simulimi ynë akull është një proces shumë i përgjithshëm që mund të ndodhë në retë molekulare, si dhe në disqe protoplanetare” Cornelia Meinert, një studiues në Universitetin e Nicës Sophia Antipolis, tha për L.A. Times. “Kjo tregon se blloqet molekulare të ndërtimit të materialit potencialisht të parë gjenetik janë të bollshme në mjediset ndëryjore.”

Për këtë studim, të publikuar në revistën Science, shkencëtarët kanë vënë ujë, metanol dhe amoniak në një vakum, e kanë ftohë atë në minus 328 gradë Fahrenheit. Akull i lënë pas ishte ndezur në temperaturën e dhomës, duke lënë një mbetje të hollë akullkometash.

Përveç aminoacideve, acidet karboksilike dhe alkoolet, shkencëtarët zbuluan ribozë duke përdorur një teknikë të quajtur kromatografi shumëdimensionale të gazit.

Gjetja se riboza mund të krijohet në hapësirë ​​ofron një kuptim më të mirë të jetës në Tokë, si dhe potencialin për jetën në botët e tjera, thonë shkencëtarët.

“Zbulimi ynë i ribozës ofron njohuri bindëse në proceset kimike që mund të çojnë në formimin e molekulave biologjikisht përkatëse në mjedise të përshtatshme planetare”, kanë shkruar studiuesit në studim.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close