Stephen Hawking po dërgon një sondë tek ylli më i afërt fqinj i ynë -5 vjet drite larg!

Stephen Hawking, Mark Zuckerberg dhe një grup gjigantësh nga teknologjia dhe shkenca dëshironjnë të dërgojnë një hetues të vogël jo më i madh se sa një iPhone i cili udhëton në 100 milionë milje në orë për në sistemin yjor më të afërt të Tokës përtej diellit.

Ky projekt 100 milionë $dollarësh “Breakthrough Starshot” është një “dëshmi e konceptit” program i projektuar për të vlerësuar mundësinë e dërgimit të një anije kozmike të vogël për te Alpha Centauri, 4.37 vite dritë larg, që lundron në një rreze të dritës të dërguar nga një grup gjigant lazerësh.

2016-12-4--23-51-39

Sails do të jetë ngjitur me nanocraft që do të kapë dritën nga një dritë rreze e bazuar në tokë, duke propeluar atë nëpërmjet sistemit diellor dhe më gjerë.

“Ne angazhohemi për këtë hap tjetër të madh në kozmos, sepse ne jemi njerëz dhe natyra jonë është që të fluturojmë,” tha Hawking gjatë një konference për shtyp në lidhje me iniciativën në Nju Jork të martën.

“Pa metoda të reja të shtytjes, ne thjesht nuk mund të arrijmë shumë larg, jo përderisa ne nuk jemi të përgatitur për të shpenzuar mijëra vjet në fluturim”, tha ai.

Në rrugën për te Alpha Centauri, sonda do të ekzaminoj edhe objekte të tjera në sistemin tonë diellor, thanë zyrtarët e projektit. Për shembull, duke udhëtuar me shpejtësi të madhe, ajo do të arrij për rreth 3 ditë deri tek Plutoni, një destinacion që i mori anijes New Horizons 9 vjet për të arritur.
Nëse projekti është një sukses, një nanocraft mund të qojë atë tek Alfa Centaurin brenda rreth 20 vjetëve prej nisjes, shumë më shpejt se çdo anije që ka udhëtuar më parë.

Në një botë ideale, disa njerëz do jenë ende gjallë dhe do të jenë në gjendje për të parë këtë nxitim të anijes nëpër kozmos.

Projekti është financuar nga Iniciusi i zbulimit të madh. Yuri Milner, CEO i Digital Sky Technologies, i cili e krijoi organizatën në vitin 2015 për të zhvilluar mënyra të reja të gjuetisë për botët e banueshme në univers.

Projekti Starshot ngrihet nga nisma enjoftuar vitin e kaluar, e cila ka për qëllim për të ndjekur shenjat e jetës aliene nga 1 milion të yjeve më të afërt të Tokës.

 

proinformacion.com

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close