Malazezët nuk janë Sllav e aq ma pak Serb,por Ilir thotë autori i librit “Shenjtorët e çuditshëm/bizarë të Kishës Serbe”,Miroslav Ćosović

Se edhe Malazezët e kanë kuptuar edhe vetë se nuk janë me prejardhje Sllave e aq ma pak Serb dëshmon edhe autori i librit “Bizarni sveci srpske crkve” që në shqip do me thënë “Shenjtorët e çuditshëm/bizarë të Kishës Serbe”,Miroslav Ćosović.
Ćosović thot:Të gjithë e dimë se në cilën mënyrë tek ne dëshmohet se Malazezët në të vërtetë janë Serb”

malazezët

“Egërsisht e citojnë Njegoshin dhe Kral Nikollen,citohet ndonjë udhëpërshkrim nga koha e e Nikolës,citohen po ashtu disa oborrtar të tij,tregohet nga dy ose tri asociacione nga koha para shekullit 19 dhe kjo është e tëra”,thekson Ćosović.
Ćosović pastaj shton se :”Malazezët në qenien e tyre kombëtare nuk janë as Slloven/Sllav e lëre më të jenë Serb”.

“Këtë e them jo vetëm në bazë të shkencës së historisë,por edhe në bazë të asaj se çka ofrojnë:Gjenetika e popullatës,antropologjia fizike,arkeologjia,etnologjia…e vetmja mënyrë e drejtë që një populli ti përcaktohet etnogjeneza,është ajo që të kyqen më shumë shkenca dhe jo vetëm ajo e historisë”,thot ai.
Mbështetja vetëm në shkencën e historisë gjatë studimit të etnogjenezës është shumë gabim dhe jo serioze,mendon ai.

“veçanërisht në këto hapësirat tona,ku gjatë historisë në dokumenta përmenden shumë popuj,gjë e cila mund të ndkoj që secili mund të gjej ndonjë burim historik i cili i jep të drejtë mu atij popullit të tij,do me thënë pikëpamjes së tij mbi etnogjenezen”,thot ai.
Ćosović thot se Malazezët janë një përzierje e vendasve/indigjenëve të cilët Romakët së bashku i kanë quajtur Ilir,dhe se tok me të ashtuquajturen Hercegovinë e Vjetër përbëjnë një tërësi të vetme etnike e atë tërësi etnike sot e njohim si një popull i posaqëm-Malazias.

“Malazezët e vjetër,malorët,ata nga bregdeti dhe Hercegovasit e vjetër përbëjnë një tërësi,një të vetme dhe unike-Kombin Malazez,sepse në gjenerale:Kanë të njejten histori,e kanë patur organizimin e tyre fisnor të shoqërisë,e kanë pasur kishen e tyre autoqefale,veshin të njëjtat veshje,kanë të njejtat zakone,të njejten gjuhë,e kanë pasur personalitetin e përbashkët të kultit,e që ishte Ivana Crnojević,etj.Ata nga SPC (Kisha Pravosllave Serbe) dhe SANU (Akademia e shkencave të Serbisë) mund të thonë çfarë të duan dhe ta përsërisin me miliona here se Malazezët janë Serb,por faktet nuk do të mund ti ndrrojnë,aspak”,nxjerr në pah ai.

//Përgatiti Xhelil Arifi //proinformacion.com

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close