Kripa dhe ndikimet e saja negative në organizëm

Pa kripën nuk shkon.Ajo i jep shijen ushqimit.Por edhe kur konsumohet si shumë mund të shkaktojë efekte në organizmin tuaj që ju as që mund ti paramendoni.

krippa

 

Fryrja
Nëse keni problem me fryerje,zvogëlimi i konsumimit të kripes mund të ndihmoj.Sasia e tepruar e konsumimit të kripës rritë nivelin e natriumit në trup,për shkak të së cilës ajo mbanë sasi shtesë të lëngjeve.

Shtypja e lartë e gjakut
Kripa gjithësesi ndikon në shtypjen e gjakut.Sa më shumë kripë që merrni,në organizëm ka më shumë natrium,ndërsa niveli i shtuar i natriumit rritë shtypjen.Zvoglimi i marrjes së kripës për 4,6 gram ulë shtypjen e gjakut.Por nga ana tjeter mangësia e marrjes së kripës ka anë të kundërt veprimi,prandaj preferohet marrja e kripës sepse kështu kontrollohet niveli i natriumit në organizëm.

Sëmundjet e zemrës
Natriumi është shumë i rëndësishëm për organizëmin,por teprica shkakton dëme dhe mund të sjell deri tek sëmundjet kardiovaskulare,sëmundje zemre,insuficiencë zemre,dhe goditje truri.Konsumimi i tepërt i kripës dyfishon rrezikun.Duhanpirësit,persona më të vjetër,diabetikët dhe njerëzit me presion të lartë gjaku janë të rrezikuar,kështu që duen të kontrollojnë marrjen e kripës.

Aftësitë konjiktive
Me ngritjen e shtypjes së gjakut lajmrohen problemet e trurit.Personat të cilët marrin shumë kripë dhe lëvizin pak rrezikojnë dobësimin e aftësive konjiktive.Për këtë ekspertët këshillojnë zvoglim të sasisë së kripës ,si dhe ushtrime të përditshme në kohëzgjatje prej 30 minutash,në mënyrë që njeriu të jet mentalisht dhe fizikisht i shëndoshë.

Veshkat
Veshkat kanë një rol të rëndësishëm në filtrimin e mbeturinave nga gjaku,dhe dështimi i tyre mund të sjell deri te disbalanca e rrjedhjes së gjakut ,gjendje abnormale dhe në fund deri te vdekja.Shtypja e lartë e gjakut mund gjithashtu të sjell deri tek ndërprerja e punës së veshkave sepse ushtron presion në arterie.Personat të cilët kanë probleme me veshkat me zvoglim të sasisë marrjes të kripës ndiejnë përmirësim.

Varshmëria nga kripa
Ata të cilët konsumojnë shumë kripë shpesh ndiejnë nevojën për ma shumë kripë.Atyre u rekomandohet që kripën ta ndrrojnë me të tjera erëza,për shembull biberi.

Goditja në tru
Marrja e tepërt e kripës rritë sasinë e natriumit në gjak,dhe kjo sjell deri te rritja e shtypjes, i cili mund të rezultoj me goditje truri.Për këtë shkak për kontrollimin enatriumit në organizëm preferohet zvogëlimi i marrjes së kripës.

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close