Advertisements

Pse Gjermania hitleriane nuk e pushtoi Zvicrën?!

Zvicra është një vend shumë i bukur dhe shumë i zhvilluar.Zvicra është një vend që popullohet nga një popullsi e mënqur dhe shumë punëtore.Është një vend që ka harruar se kurë e ka bërë luften e fundit.Ajo nuk ishte e prekur nga lufta as në kohen e Luftes së II-të,edhe pse jo vetëm Europa por gati e tërë bota ishte mbuluar nga flaket e saj.Pos si ia arriti,që si një vend fqinj i Gjermanisë së asaj kohe e cila po gëlltiste vendet Europiane një nga një,të mbetet e pa pushtuar?Deri më sot ende nuk ka një përgjegje adekuate për këtë,se si ajo ia arriti të egzistoj si vend i lirë në Europen e cila po dridhej nën këmbët e Reichut Hitlerit!

Është e vërtetë se Zvicra po ruante miliarda dollarë në ari që nazistët rrëmbyen nga viktimat e Holokaustit, por nuk duhet thjeshtë të vlerësohet lehtë si një marionetë naziste. Për më tepër,kur dihet se Gjermania përpak nuk invadoi Zvicrën.
“Zvicra ka njerëzit më të neveritshme dhe më të mjerë e edhe sistemin politik”, iu ankua Hitleri Musolinit në qershor të vitit 1941.

Pas disfatës që i shkaktoi Francës në vitin 1940 Reichu i Tretë dukej forcë dominuese në Evropën Perëndimore, gjermanët kishin planifikuar për të pushtuar dhe Zvicrën. Operacioni Tanenbaum duhej të përfshinte trupat gjermane nga Franca, Gjermania dhe Austria, ndërsa italianët do vepronin nga jugu.
“invazioni i papritur nga liqeni i Gjenevës deri ti Constanzi, në drejtim të qendrës së vendit,” ishte plani. “Ne kemi nevojë për të detyruar Zvicrën të dorëzohet shpejt duke përdorur forcë jashtëzakonisht të lartë”.

Forcat e Aksit kishin kundërshtarë të denjë. Si Suedia, Zvicra mbronte neutralitetin me armë ndërsa mercenarëve të saj qysh në shekullin e pesëmbëdhjetë, i është frikësuar Evropa. Të gjithë njerëzit zvicerane ishin në këmbë dhe të gjithë ata kishin armë, të cilat ata mbanin në shtëpitë e tyre në rast të mobilizimit. Për një vend me vetëm katër milionë banorë, zvicera kishte një ushtri mbresëlënëse prej rreth 850,000 njerëzish. Përveç kësaj, Zvicra është një vend malor, që do të thotë se tanket gjermane në territorin e saj ishin të padobishme.

Zvicra pas luftës pohoi se e vetmja gjë që parandaloi Hitleri ta pushtojë , ishte fakti se ajo kishte shumë njerëz armatosur. Megjithatë, kjo është pak e besueshme.

Nazistët kishin fituar tashmë francezët, ushtria e të cilëve konsiderohej si një nga më të mirat në Evropë dhe këtë për vetëm gjashtë javë. Zvicra do tu kundervihej, në fakt, me milicinë e njerëzve pa tanke, artileri dhe aeroplanë. Edhe pse malore, pjesët më të populluara në Zvicer janë në terren të sheshtë, të cilat mund të shkelen lehtësisht. Gjithashtu, fortifikimet e ngritura më parë qëndronin në kufijtë me Gjermaninë dhe Austrinë, por jo me Francën.

Pra, pse nazistët nuk pushtuan Zvicrën?
Kushedi,por një nga arsyet mund të jetë se Hitleri këtë vend e konsideronte si pjesë e gjermanëve.kjo megjithatë, nuk e ndali atë për të aneksuar Austrinë. Më shumë ka të ngjarë se në këtë e kishte parandaluar invazioni në Rusi, edhe pse gjermanët ende mblidhnin fonde për të okupuar Ballkanin në pranverën e vitit 1941.Apo ndoshta Zvicra ishte ndërmjetës i thjesht dhe shumë i dobishëm në mes nazistëve dhe ekonominë botërore.
Një gjë është e sigurtë ajo në çdo rast, ka hyrë dhe dalë nga lufta, si një vend i lirë.

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close