Ku ndodhet varri i Aleksandrit të Madh?

Aleksandri i Madh ishte dhe është një nga figurat më të mëdha të historisë të cilit nuk i dihet ende varri.Dhe po të mos ishin ca nga dijetarët e vjetër antik,sidomos Plutarku,pak do të dihej sot për Aleksandrin.
Historianët thonë se egzistojnë shkrime të cilat dëshmojnë se gjeneralët e Aleksandrit ,dy vjet pas vdekjes së tij u grindën rreth asaj se kush do të marrë përsipër trupin dhe ku do të varroset.Disa dëshironin që ai të varrosej në Maqedoni, por Ptolemeu, një gjeneral dhe një mik i ngushtë i Aleksandrit të Madh donte që ai të varrosej në Egjipt.

Trupi i Aleksandrit, kinse gjatë dy viteve ishte i balsamuar ndërsa karroca nga ari janë ndërtuar për ta transportuar atë. Dy vjet më vonë, filloi udhëtimin nga Babilonia për në tempullin e perëndisë egjiptian të diellit Amun Ra. karrocen e kishte shoqëruar garda , por ushtarët që ecin në udhën. Megjithatë, sipas shkrimeve të historianëve Diodorus nga Siclia (shekulli i parë pes) diku në kufirin e Sirisë dhe Egjiptit, ata u ndaluan nga Ptolemeu i cili e ka “vjedhur” trupi dhe transferuar atë në Aleksandri.

Edhe pse vendndodhja e saktë të varrit për dy shekuj ka ngelur mister i vërtetë, ka të dhëna që disa njerëz të rëndësishëm të kenë vizituara varrin Aleksandrit – Julius Caesar, Cleopatra, Octavian, Caligula, Hadrian … Për më tepër,në vitin 199 varri i Aleksandrit dyshohet se është mbyllur nga perandori romak, Septimus Severus në Aleksandri. Është deklaruar gjithashtu se në vitin 215 disa objekte nga varri i tij u zhvendosen. Pastaj në 1491, Leon Afrikani dhe Al-Masudi shkrojtën në veprat e tyre se kanë vizituar varrin Aleksandrit. Pra, nuk ka dyshim se shumë të dhëna historike nga periudha të ndryshme dëshmojnë se varri i tij është e vendosur pra në Aleksandri, por s’është e pamundur – që Alexander ka pasur lidhje të forta me Egjiptin, dhe u emërua Faraon, sidomos pasi mundi perandorin Persian Darius dhe dhe çliroi Egjiptin autoriteti Persian .

E me këto pretendime pajtohet edhe arkeologja greke Liana Souvaltzi e cila është specializu në historinë e Alexandrit të Madh.Ajo gjithashtu mendon se Ptolomeu ka përmbushur dëshiren e tij dhe të Alexandrit,dhe trupin e kishte dërguar në tempullin e dedikuar për zotin e diellit Amun Ra në oazën Siva që është e logjikshme, nëse kemi parasysh se Alexanderi besonte se ishte i biri i Zeusit.

Profecia e Amunit ishte me rëndësi të madhe në botën e lashtë, veçanërisht për grekët. Legjendat thonë se Aleksandri është një konfirmim i drejtpërdrejtë se ai ishte i biri i Zeusit. Që , në vitin 1984 ajo kishte kërkuar nga autoritetet egjiptiane për të filluar eksplorimin në oazë Siva, e cila është e vendosur 50 kilometra nga kufiri me Libinë dhe 569 km nga Kajro. vetëm pesë vjet më vonë mori leje, dhe pas një jave gërmimi ka arritur zbulimin spektakolar – ajo dhe ekipi i saj kanë gjetur dy statujat e luanëve të vendosura në atë që dukej si në hyrje të një ndërtese të madhe dhe të rëndësishme. Gjatë disa viteve të ardhshme, arritën të kuptojnë se kjo ndërtesë është në fakt një varr i lashtë mbretëror që është shtrirë në 525 metra katrorë. Në një nga mbishkrimit për të cilin besonte se ishte shkruar nga Ptolemeu jep udhëzime se këtu transportohej trup, edhe pse aty askund nuk përmendej emëri i të ndjerit.

Për fat të keq, marrëdhëniet e dobëta të Greqisë dhe Egjiptit këtë çështje kanë çuar në atë se Liana ishte dashur ta ndërpresë gërmimi. Në një intervistë për televizionin grek, ajo përmendi se kur ajo ishte në Egjipt, ambasadori izraelit vizitoi oazën në shoqërinë e një grupi të shkencëtarëve. Ai ia pranoi asaj se ky është një zbulim i madh që mund të ndryshojë situatën politike në Egjipt dhe minojë marrëdhëniet e shumë vendeve. Ai i tha asaj se pasiqë ka guximin për të luftuar për të vërtetën, ndonjëherë duhet të pranojë se ai i cili zbulon të vërtetën në fund dhe paguan.

Sot pretendohet se varrin e Aleksandrit të Madh, e mbikëqyrin autoritet egjiptiane, por askush nuk mund ta shohë atë pa lejen e autoriteteve.

 

Proinformacion.com

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close