Advertisements

Dorëshkrimet e reja të gjetuara të Detit të Vdekur dhe përkthimi i tyre mund të zgjedhë misterin e shpellave biblike,Krishterimit dhe Judaizmit

Loading...

Një përkthim i ri i dorëshkrimeve të Detit të Vdekur, aktualisht të bëra nga dijetari amerikan Alison Schofield, synon të zbulojë informata të reja rreth dorëshkrimeve të lashta biblike të zbuluara në Shpellat e Kumranit pranë Detit të Vdekur.

“Unë kam qenë gjithmonë një tifoz i Indiana Jones dhe unë kam qenë gjithmonë e interesuar për Lindjen e Mesme”, tha Schofield, një profesoreshë e studimeve fetare dhe judaike, për Universitetin e Denver. “Unë kam qenë e interesuar në dorëshkrimet e Detit të Vdekur për aq kohë sa unë mund të mbajë mend.”

Shkrimet e Detit të Vdekur përmbajnë disa nga kopjet më të vjetra të Biblës dhe letërsisë hebraike që nga koha e Tempullit të Dytë në Jerusalem, kur popullata hebraike u rebelua kundër Perandorisë Romake dhe u masakruan brutalisht nga forcat romake që luftonin nën perandorin Tit. Dorëshkrimet u zbuluan së pari në vitin 1947, por zbulimet e reja po bëhen pasi që teknologjia u përmirësua dhe arkeologët vazhdojnë të kërkojnë 12 nga shpellat rreth Detit të Vdekur për fragmente të tjera.

Në vitin 2016, Schofield dhe kolegët e saj filluan të gërmonin fragmente të reja të fletushkave. Ishte gërmimi i parë i madh për dorëshkrimet e Detit të Vdekur që kur u zbuluan dorëshkrimet në vitet 1940.

“Kjo ishte me të vërtetë një aventurë për mua,” tha ajo në universitet në një intervistë.
Duke kombinuar fragmentet e vjetra të dorëshkrimeve me ato të zbuluara, arkeologët shpresojnë të marrin kuptime dhe mistere të reja nga teksti. “dorëshkrimet na tregojnë aq shumë për jo vetëm origjinën e judaizmit, por pastaj degëzimin e krishterimit”, tha Schofield.

Një nga përkthimet më të fundit të botimeve të Detit të Vdekur u botua në vitin 2002 nga autorët Michael Wise, Martin Abegg Jr. dhe Edward Cook. Përkthimi zbulon informacion rreth profetëve dhe pseudo-profetëve, interpretimeve biblike të Zanafillës, himnave të lashta dhe paragjykimit.
Kohët e fundit, analiza e 30 varreve të gërmuara pranë vendit ku u zbuluan Shkrimet e Detit të Vdekur mbështesin teorinë se shpellat e Kumranit u banuan 2,200 vjet më parë nga një sekte e njerëzve të fshehtë, ritualet e të cilëve detajoheshin nga historianët e lashtë Josephus dhe Philo.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close