Advertisements

Jane Austin ,shkrimtarja e madhe së cilës i erdhi mirënjohja 200 vjet pas vdekjes

Loading...

Është dhe ka qenë shpesh në histori e njohur e dhëna se shkrimtarët jo gjithëhre ia kanë dalë që të bëhen aq të njohur që të jetojnë mirë nga puna dhe veprat e tyre.Përkundrazi,ka ndodhë që mirënjohja ose shpërblimiiu kanë arritur ose në moshë të thyer ose fare pas vdekjes.

Një nga këto është edhe Jane Austin e cila shkroi gjashtë romane nën pseudonimin “Lady”, duke mos u marrë shumë vëmendje kur ajo i botonte ato në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë. Megjithatë, dyqind vjet pas vdekjes së Jane Austin, Banka e Anglisë lëshoi këtë vit një monedhë prej 10 funtash me fytyrën e saj dhe një nga citimet më të famshme: “Në fund të fundit, deklaroj se nuk ka gëzim të tillë si leximi.” Librat e saj si “Pride and Prejudice (1813) “Sense and Sensibility (1811)” u bënë vepra kulti gjatë Luftës së Parë Botërore, kur ushtarët britanikë me krenari u quajtën” janeet “, duke shkëmbyer kopjet e shkoqura të këtyre librave nëpër llogoret e tyre.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close