Advertisements

Në Afrikën e Jugut u zbulua një paraardhës i lashtë i njeriut,i quajtur ‘Little Foot’

Loading...

Johanesburg, Afrikë e Jugut (CNN) Kopështi i Njerëzimit Afrika e Jugut, një hapësirë ​​tokësore bujqësore dhe kodra kodrinore jashtë Johanesburgut, tashmë ka hapur disa nga misteret e mëdha të evolucionit. Zbulimi i skeletit fosil hominid afërsisht të plotë që daton 3.67 milion vjet do të ngrij vetëm rëndësinë e rajonit.

“Little Foot-Këmbë vogëli” është skeleti më i vjetër i hominideve fosile që është gjendur ndonjëherë në Afrikën Jugore, tha shkencëtari kryesor që ekzaminoi zbulimin të mërkurën.
Skeleti fosil merr emrin nga kockat e këmbëve të vogla të zbuluara nga shkencëtari Ron Clarke në vitin 1994, kur ai po rendiste me eshtra në kuti nga sistemi i shpellës Sterkfontein. Edhe atëherë, Clarke supozonte se eshtrat e fosilizuara erdhën nga një specie Australopithecus – paraardhës të vegjël, majmunë si njeriu që ecnin në këtë pjesë të Afrikës miliona vjet më parë.


Në 1997 ai gjeti më shumë eshtra në një dollap në shkollën mjekësore të Universitetit të Witwatersrand. Pjesa tjetër e këmbës së vogël u gjet e ngulitur në shpellën e lashtë të kalçifikuar më 1997 dhe gërmimi, pastrimi, rindërtimi, hedhja dhe analiza zgjati 20 vjet. Pjesa më e madhe e punës është bërë thellë brenda sistemit të shpellës, duke punuar në shkëmbin e betonit të quajtur breçë, duke përdorur skribët e ajrit për të shmangur thyerjen e mbetjeve fosile dhe të pavlefshme .

“Procesi kërkonte gërmime jashtëzakonisht të kujdesshme në mjedisin e errët të shpellës.Ndërsa u ekspozuan sipërfaqet e ekspozuara të eshtrave të skeletit, breça në të cilën ishin ende të ngulitura në fund, duhej të hidhej me kujdes dhe të hiqej në blloqe për pastrim të mëtejshëm në laborator “, tha Clarke.
Sistemi shpellor Sterkfontein u bë i famshëm në vitet 1930 me zbulimin e një Australopithecus africanus të rritur.

Ekipi thotë se Little Foot është nga një specie tjeter, Australopithecus prometheus, e cila u emërua në vitin 1948 nga fosilet fragmentare.
Gjetja përforcon besimin se Afrika e Jugut ishte një djep i madh i evolucionit njerëzor, që paraqiste paraardhës të ndryshëm hominidë.
Për vite të tëra, informacioni ka rrjedhur nga rëndësia e gjetjes, por kjo është hera e parë që skeleti fosil do të zbulohet në shtresën e Institutit të Studimeve Evolucioniste të Universitetit të Witwatersrand.

Me vendosjen e fosileve në më shumë se 3 milion vjet të vjetra, Clarke do të rihapë një debat rreth moshës së gjetur, e cila është kontestuar gjatë viteve. Disa shkencëtarë i kanë dhënë atij një vend shumë më të freskët në pemën evolucionare njerëzore.
“Ky është një nga zbulimet më të shquara në fosile të bëra në historinë e kërkimit të origjinës njerëzore dhe është një privilegj për të zbuluar një zbulim të kësaj rëndësie”, tha Clarke.
Rezultatet e dekadave të studimeve së shpejti do të lëshohen në një seri prej më shumë se 25 dokumenteve shkencore, thonë shkencëtarët.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close