Advertisements

A ka rrezik të mbetemi pa çokollate në 40 vitet e ardhshëme?

Loading...

Çokollata është një nga ushqimet më të preferuara të kohëve moderne.Mirpo expetët parshikojnë se ka mundësi që bota të mbetet pa këtë ushqim në 40 vjetët e ardhshëme për shkak se bima nga e cila nxirret kakao është në rrezik zhdukje për shkak të kushteve klimatike që po ndrrojnë.

Druri i kakaos mund të rritet vetëm 20 gradë në veri dhe në jug të Ekuatorit, dhe për të mbijetuar impiantin, nevojiten kushte të veçanta në lidhje me lagështirën dhe reshjet e mjaftueshme.
Megjithatë, rritja e temperaturës prej 2.1 gradë Celsius gjatë 30 viteve të ardhshme, për shkak të ngrohjes globale, pothuajse do ta shkatërrojë këtë bimë dhe,dhe me këtë edhe industria e çokollates , njofto Administrata Atmosferike dhe oqeaneve e SHBA .

Ndërsa temperatura rritet dhe tërheq gjithnjë e më shumë ujë nga toka dhe bimët, shkencëtarët besojnë se do të ketë shi të mjaftueshëm për të kompensuar humbjen e lagështisë. Nëse kjo ndodh, kultivuesit e kakaos do të duhet të transferojnë plantacionet e tyre në terrene të shumta.
Konsumatori mesatar në Perëndim ha mesatarisht në vit 286 tabela çokollate. Që nga vitet ’90, më shumë se një miliard njerëz nga Kina, Indonezia, India, Brazili dhe ish Bashkimi Sovjetik kanë hyrë në tregun e kakaos.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close