Advertisements

Arkeologët gjejnë vulën 2700-vjeçare të “guvernatorit të Jerusalemit”

Loading...

JERUSALEM (Reuters) – Arkeologët izraelitë zbuluan të hënën një gjurmë vule prej argjile 2700 vjet të vjeter, e cila thanë se i përkiste një guvernatori biblik të Jeruzalemit.
Objekti, i shkruar në një skedar të lashtë hebraik si “i përket guvernatorit të qytetit”, ka të ngjarë të ishte bashkangjitur në një dërgesë ose të dërgohesh si një suvenir në emër të guvernatorit, pozita më e shquar lokale e mbajtur në Jerusalem në atë kohë tha Autoriteti i Antikave të Izraelit.
gjurma,sa madhësia e një monedhe të vogël, paraqet dy burra në këmbë, duke u përballur me njëri-tjetrin në një forme të gjasme pasqyre dhe veshur rrobat me shirita që arrijnë deri në gjunjë. U zbulua pranë sheshit të Murit Perëndimor të Judaizmit në Qytetin e Vjetër të Jerusalemit.

“Kjo mbështet interpretimin biblik të ekzistencës së një guvernatori të qytetit në Jeruzalem 2700 vjet më parë”, thuhet në një deklaratë të Autoritetit të Antikave.
Guvernatorët e Jeruzalemit, të emëruar nga mbreti, përmenden dy herë në Bibël, në 2 Mbretër, që i referohet Jozueut që mban pozicionin dhe në 2 Kronikat, ku përmendet Mesiu në post gjatë sundimit të Josisë.
Njoftimi i Autoritetit të Antikave erdhi disa javë pasi Presidenti i SHBA Donald Trump e njohu Jeruzalemin si kryeqytetin e Izraelit, një vendim që shfuqizoi një politikë të vjetër mbi statusin e qytetit dhe nxiti protesta palestineze dhe shqetësime ndërkombëtare.(pi)

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close