Advertisements

Pas borës së parë që reshi pas 40 vjetësh,janë gjetur gurë misterioz në Shkretetirën e Saharase!

Loading...

Një gur misterioz i zbuluar në 1992 në shkretëtirën e Saharas përmban minerale të panjohura në Tokë – ose në meteorite – dhe mund të jenë me origjinëndëryjore .
Guri Hypatia besohet të vijë nga bërthama e një komete.
Por analiza e re nga ekipi i studiuesve që fillimisht analizuan gurin Hypatia hodhi rezultate të papritura.

Shumica e meteorive janë bërë prej silikonit me një sasi të vogël të karbonit, por guri Hypatia ka një sasi të madhe të përbërjeve të karbonit – , të njohura si hidrokarbure polyaromatic, janë një komponent i rëndësishëm në pluhurin ndëryjor.
Guri gjithashtu përmban alumin të pastër.

Georgy Belyanin nga Universiteti i Johanesburgut tha: “Alumiumi ndodhet në formë të pastër metalike, në vetvete, jo në një përbërje kimike me elementë të tjerë.
‘Si një krahasim, ari ndodh në grimca, por alumini nuk e bën kurrë. Kjo dukuri është jashtëzakonisht e rrallë në Tokë dhe pjesën tjetër të sistemit tonë diellor, për aq sa dihet në shkencë “.
Ka edhe kokrra të një përbërje q[ konsiston kryesisht nga nikeli dhe fosfori, me shumë pak hekur ; një përbërje minerale që nuk është parë më parë në Tokë ose në meteorite.

Këtë javë ra borë në Sahara për herë të dytë në 40
Të marra së bashku, karboni i lashtë PAH i papërdorur si dhe fosfidet, alumini metalik dhe moissaniti sugjerojnë se Hypatia është një grumbull i materies që ekzistonte në hapësirë përpara se Dielli dhe Toka të formoheshin.
Kramers tha: “Ajo që dimë është se Hypatia u formua në një mjedis të ftohtë, ndoshta në temperatura më të ulëta se ajo e azotit të lëngët në Tokë (-196 Celsius).

“Në sistemin tonë diellor do të ishte shumë më e largët se rripi i asteroidëve ndërmjet Marsit dhe Jupiterit, ku vijnë më shumë meteoritë.
‘Kometat vijnë kryesisht nga Rripi Kuiper, përtej orbitës së Neptunit dhe rreth 40 herë më larg nga dielli se ne jemi.
“Disa vijnë nga reja Oort, edhe më tej. Ne dimë shumë pak për përbërjet kimike të objekteve hapësinore atje. Pra, pyetja jonë e ardhshme do të vazhdojë edhe më tej se prej nga ku ka ardhur Hypatia. ‘

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close