Advertisements

Shkencëtarët në gjurmë të dimensionit të katërt

Loading...

Ne jetojmë në një realitet tre-dimensional. Për shkak të kësaj, është shumë e vështirë të imagjinohet se çfarë mund të jetë një realitet katër-dimensional, por kjo nuk po ndalon fizikantët që të përpiqen ta kuptojnë atë. Një çift i dokumenteve të reja hulumtuese u botuan vetëm revistën Nature që eksplorojnë mundësitë e një dimensioni të katërt dhe, sado e vështirë që mund të jetë të kuptohet, duket se shkencëtarët janë në gjurmë të diçkaje.

Letrat, të cilat u përqëndruan në dy qasje shumë të ndryshme eksperimentale për të zbuluar një dimension të katërt, arritën në përfundime të ngjashme. Por, para se të zhytemi në atë që eksperimentet u përpoqën të provonin, duhet të keni të paktën një kuptim pakashumë të asaj që kërkonte ekipi hulumtues. Mbahuni, kjo do të bëhet e çuditshme.

Imagjinoni një kub transparent, si lloji që keni përdorur për të shkarravitur në fletoren tuaj të matematikës kur jeni mërzitur në shkollë të mesme. Çdo linjë e atij kubiku ekziston në një dimension të vetëm. Ju mund të shkoni mbrapa dhe para dhe kjo është ajo. Sapo të arrijë një qoshe dhe lidhet me një vijë të dytë, ky është dimensioni i dytë. Tani ju mund të shkoni mbrapa dhe lart e poshtë, e cila është liri në mënyrë eksponenciale më shumë sesa keni pasur më parë. Kur kjo linjë arrin një kënd tjetër që ekziston pingul me të – duke i dhënë objektit atë që ne e mendojmë si thellësi – tani po luani me tre dimensione hapësinore.

Bota jonë ekziston në tre dimensione hapësinore (si dhe në dimensionin e kohës, por kjo nuk është diçka që mund ta shihni). Çfarë kërkojnë këto studime më të reja janë efektet e një dimensioni të katërt hapësinor që mund të zbulohet në botën tonë tre-dimensionale. Nuk do të kishim asnjë ide se çfarë duket apo çfarë lloj realiteti do të ofronte një dimension i katërt, por nëse ekziston në sfondin e fshehtë të ekzistencës sonë tre-dimensionale, shkenca mund të jetë në gjendje të dëshmojë se është atje.

Në një nga eksperimentet, shkencëtarët studiuan sjelljen e grimcave të lehta duke lëvizur nëpër xham të bërë posaçërisht që kthen dritën mbrapa dhe përpara midis skajeve të saj. Duke simuluar efektet e një ngarkese elektrike nëpërmjet hyrjes fizike, ekipi vuri re se si drita u soll, duke parë parregullsitë që mund të bëheshin vetëm nëse një dimension i katërt po punonte prapa skenave.

Eksperimenti tjetër përdorte atome të mbiftohur, mbajtur në vend në një rrjet të bërë nga lazeri. Shkencëtarët e quajnë këtë ndreçje një “pompë ngarkese”, dhe ata e përdorin të testojnë rrjedhën e një ngarkese elektrike duke monitoruar se si reagojnë atomet.

Të dy eksperimentet dhanë rezultate që sugjerojnë se një dimension i katërt është me të vërtetë rreth nesh, edhe nëse ne nuk mund ta shohim. Shkenca nuk është më afër për të kapur këtë dimension të fshehur, por duke e ditur se është një hap i rëndësishëm drejt pikturimit të një pamje më të plotë të fizikës dhe mund të vëni bast që këto nuk do të jenë eksperimentet e fundit që luajnë me atë ide.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close