Kush ishin Ligurët – shqip Lelegët?

Loading...

Nga Fahri Xharra


Në kohën kur rishkruhej historia , shekujt nuk ishin në anën tonë . E kishim fatin e zi të një errësire 600 vjeçare e cila nuk e lejonte që edhe ne t`ishim në grupin e atyre që e rishkruanin historinë .
Gjatë asaj kohe u nda historia sipas nevojave të kohës , me pasoja të rënda për të kaluarën tonë . Por , sidoqoftë  nëse nuk flet libri i rishkruar flasin gjetjet arkeologjike dhe ato pjesë të historisë të cilat nuk e lejonin falsifikimin . Më vjen keq që edhe sot përkundër shkallës që e kemi arritur jemi në valle me rishkruesit e ri të cilët e mohojnë çdo gjë nga e vërteta  e jonë dhe na fusin në errësirën e ri .
“Që nga origjina dhe disiplinat e saja, historianët dhe arkeologët  janë pyetur për mundësinë e identifikimit të disa grupeve fisnore që lexoheshin në shkrimet antike
( cilët ishin ? ) Shembulli i Ligurëve të cilët studjohen në mënyrën e  re të studimeve që kanë evoluar në kontekstin e hulumtimeve  sepse është rritur interesimi i arkeologëve dhe historianëve për t`i parë Ligurët  ndryshe ‘; ndryshe nga këndi i i dikurshëm i vështrimit .Ligurët kanë histori të gjatë dhe të mjaftueshme për vlerësimin e drejtë të tyre (Aurélie MANNONI **Doctorante, Centre Camille Jullian )

Pra , kush ishin Ligurët?

Liguret antik ishin popull autokton të Europes perëndimore dhe e brigjeve te Atlantikut që njihet si banorë të atyre anëve për më shumë se 10 mijë vjet . Njihen si Ligues, Ligyes ose Ligi. Po këta janë lelegët e parë, pra pellazgët e hershëm. N e do i trajtojmë si Ligur deri në fund te shkrimit

Popullimi më i vjetër i Ligurve ishte në tokat në mes detit Tirren kah qendra e Italisë , nën Alpet dhe ParaAlpet deri në rrafshin e Lumit PO. në jugun e Francës dhe Spanja Veriore, në Andaluzi , Portogali , Gali dhe vendin e Baskëve.


Per i Liguri, il popolo del Cigno: Costellazione del Cigno. (Ligurët ,popull lejlek . Bashkë-hyjesia e Lejlekut )

Arkeologjia Ligure :  a ka kulturë materiale të ruajtur për liguret ? Po , po si jo !
Në të vërtetë nëse e sintetizojmë punën e kërkimtarëve të shek.XX-të sa i përket kulturës Ligure, mbesim të pa gojë nga llojllojshmëria e vendeve dhe objekteve të cilat i takojnë kulturës materiale ligure; statujat, gravurat , vendet e shenjta në kohës së dytë të hekurit, vendbanimet e fortifikuara .( http://trjca.mmsh.univ-aix.fr/amannoni.htm )
Një gjë që më inkurajon ( por jo plotësisht)  se për Liguret dhe gjuhën e tyre shkruhet ( në studimet e reja ) se ishte indoevropiane: edhe pse në një mënyrë ende nuk po munden të thonë pellazge. (Little is known of the Old Ligurian language. It is generally believed to have been an Indo-European language with particularly strong Celtic affinities )
Ne vazhdojmë dhe botës do ti shkruhet historia e re , e kësaj radhe me ne deshëm ne apo jo.

Liguret -populli alpin dhe i mesdheut

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close