Advertisements

“Naia”,vajza që rrëfen historinë e prejardhjes së amerikanëve vendas

Loading...

Thellë brenda një shpelle të përmbytur në xhunglen e largët meksikane, arkeologët hasën një zbulim mahnitës: një skelet pothuajse krejtësisht i paprekur i një vajze adoleshente.
Një dokumentar i ri nga PBS’s NOVA, “Fytyra e Parë e Amerikës”, hetoi eshtrat dhe ato që zbuluan mund të jenë një element kritik për përpjekjet e dhjetëvjeçarëve për të kuptuar origjinën e amerikanëve vendas.

Skeleti u zbulua për herë të parë nga një ekip zhytësish nënujorë në vitin 2007. Pastaj, skeleti u gërmua dhe u analizua nga arkeologët dhe antropologët mjeko-ligjorë për të pasur një pamje të plotë se si jetonte dhe si vdiq.


Pas heqjes së eshtrave nga shpella dhe sjelljes në një laborator në Mexico City, studiuesit u mahnitën kur mësuan se sendet ishin mbi 13.000 vjeçare – dhe mund të ishte një nga shembujt më të vjetër të mbetjeve njerëzore të gjetura ndonjëherë në Amerikën e Veriut.
Zhytësit e quajtën skeletin, një vajzë që ishte rreth 15 ose 16 vjeç, “Naia”.

Hulumtuesit mendojnë se gjetja, e cila është e lidhur me analiza të ADN-së në gjetjet e ngjashme në Alaska dhe në grupet e ditëve të sotme amerikane, është provë se të gjithë amerikanët vendas zbritën nga një popullatë e vetme e gjuetarëve inteligjentë që kapërcyen një urë tokësore nga Siberia 15,000 vjet më parë.
Analiza e mëtejshme e ADN-së e skeletit të Naia tregon një zbulim edhe më të habitshëm. Naia është e lidhur drejtpërdrejt me varret 11.000-vjeçare të gërmuara nga antropologët dhe arkeologët në Alaska.

Hulumtuesit mendojnë se kjo do të thotë se e tërë popullsia native (vendase) amerikane , nga maja e Amerikës Jugore në Arktik, janë pasardhës nga e njëjta popullsi e gjuetar-mbledhësve inteligjentë që kaluan një urë tokësore nga Siberia mijëra vjet më parë.
Naia paraqet një arritje të madhe në përpjekjet për një kohë të gjatë për të kuptuar se nga vijnë amerikanët vendas – dhe historinë e Amerikës Veriore dhe Jugore.(Pi)

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close