Advertisements

Roveri Curiosity inspekton forma të quditshme në kreshe marsiane

Loading...

Formlësime të vogla sikur bishtdallëndyshe të një kreshe marsiane janë duke u inspektuar nga roveri i NASA-s, roveri marsian Curiosity .
Ky grup i formave duket i njohur për gjeologët që kanë studiuar kristalet e gipsit të formuar në tharjen e liqeneve në Tokë, por ekipi shkencor i Curiosity po shqyrton mundësi të shumta për origjinën e këtyre karakteristikave në “Vera Rubin Ridge” në Mars.

Një të panjohur që inspektimi i roverit mund të zgjidhë është koha kur u formësuan këto karakteristika të formës kristal , në lidhje me ate se kur shtresat e sedimenteve u akumuluan rreth tyre. Një tjetër gjë është nëse minerali origjinal që kristalizohet në këto forma mbeti në to ose u shpërbë më pas dhe u zëvendësua me diçka tjetër. Përgjigjet mund të tregojnë dëshmi të një liqeni në tharje ose të ujërave nëntokësore që rrjedhnin përmes sedimentit pasi u bë beton në shkëmb.
Ekipi i roverit po heton gjithashtu të dhëna të tjera në të njëjtën zonë për të mësuar më shumë për historinë e Planetit të Kuq. Këto përfshijnë karakteristikat e shkopit në madhësinë e kokrrave të orizit, venat minerale në të dy zonat e ndritshme dhe të errëta, variacionet e ngjyrave në shtratin guror, shtresat e lëmuara horizontale që ndryshojnë më shumë se dhjetëfish në trashësi të shtresave individuale dhe më shumë se katërfish në përmbajtjen e hekurit e objekteve lokale të gurta të ekzaminuara nga rover.

“Ka vetëm një thesar me objektiva interesante të përqendruara në këtë fushë,” tha shkencëtari i projektit Ashwin Vasavada i Laboratorit të Shtytjes Jet të NASA-s në Pasadena të Kalifornisë. “Secili është një çelës, dhe sa më shumë të dhëna, aq më mirë. Do të jetë kënaqësi të kuptoj se çfarë do të thotë e gjitha. ”
“Këto forma të vogla” V “kapën vëmendjen tonë, por ato nuk ishin aspak arsye përse shkonim në atë shkëmb”, tha Abigail Fraeman i JPL nga ekipi shkencor i Curiosity. “Ne po shqyrtonim ndryshimin e ngjyrave nga një zonë në tjetrën. Ne ishim me fat për të parë kristalet. Ata janë kaq të vogël, nuk i shihni ata derisa të jeni drejtë e n’ta”.

“Këto forma janë karakteristike për kristalet e gipsit”, tha Sanjeev Gupta, një anëtar i ekipit shkencor të curiosity në Imperial College në Londër, i cili ka studiuar kristale të tillë në shkëmbinjtë e Skocisë. Gipsi është një formë e sulfatit të kalciumit. “Këto mund të krijohen kur kripërat të përqendrohen në ujë, si në një liqen avullues”.
Trashësia e petëzuar e imët në Jura mendohet se rezulton nga sedimentimi i shtratit të liqenit, siç ka qenë e vërtetë në disa shtresa më të ulëta dhe më të vjetra gjeologjike që ka shqyrtuar Curiosity. Megjithatë, një alternativë ndaj kristaleve që formojnë në një liqen avullues është se ato formohen shumë më vonë nga lëngjet e kripura që lëvizin përmes shkëmbit. Kjo është gjithashtu një lloj prove. Criosity ka dokumentuar shtresa të shumta gjeologjike, ku lëngjet nëntokësore kanë depozituar karakteristika të tilla si venat minerale.

Disa objektiva guri të ekzaminuara në zonën e Jura kanë venat minerale dy tonshe që formohen pas sedimenteve të liqenit që ishin ngurtësuar në shkëmb. Pjesët më të ndritshme përmbajnë sulfat kalciumi; pjesët më të errëta përmbajnë më shumë hekur. Disa nga karakteristikat e formësuara si kristalet e gipsit duken më të errëta se gipsi, janë të pasuruar me hekur ose janë bosh. Këto janë të dhëna se materiali kristalizues origjinal mund të jetë zëvendësuar ose hequr nga efektet e mëvonshme të ujit nëntokësor.
“Deri më tani në këtë mision, shumica e provave që kemi parë për liqenet e lashta në Gale Crater kanë qenë për ujë relativisht të freskët, jo të kripur”, tha Vasavada. “Nëse fillojmë të shohim që liqenet të bëhen më të njelmët me kalimin e kohës, kjo do të na ndihmonte të kuptonim se si ndryshoi mjedisi në Gale Crater dhe është në përputhje me një model të përgjithshëm që uji në Mars u bë më i pakët me kalimin e kohës”.(Pi)

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close