21 marsi Dita Botërore e Pyjeve,mbillni pemë e drunj

Loading...

ATSH / – Sot  më 21 mars shënohet  Dita Ndërkombëtare e Pyjeve. Kjo ditë me rëndësi ndërkombëtare u caktua me rezolutë të posaçme nga ana e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së më 28 nëntor të vitit 2012.  Pra, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara ka caktuar 21 Marsin si Ditën Ndërkombëtare të Pyjeve për të rritur ndërgjegjësimin e njerëzve për rëndësinë e të gjitha llojeve të pyjeve dhe pemëve jashtë pyjeve.

Pyjet mbulojnë një të tretën e masës tokësore të globit dhe kanë një funksion thelbësor për të mirën e gjithë njerëzimit. Rreth 1.6 miliardë njerëz, përfshirë edhe mbi 2000 komunitete indigjene, varen tërësisht nga pyjet. Këto të fundit janë eko sistemet biologjikisht më të ndryshme në tokë dhe strehojnë mbi 80% të specieve të kafshëve, pemëve dhe insekteve.

Pyjet kanë një rol kyç në betejën e njerëzimit për t’iu përshtatur ndryshimeve klimatike. Ato balancojnë oksigjenin, dioksidin e karbonit dhe lagështinë e ajrit. Pyjet mbrojnë burimet e ujit që mundësojnë furnizimin me mbi 75% të ujit të pijshëm.

Pyjet sigurojnë ajër të pastër, ujë dhe energji. Menaxhimi i qëndrueshëm i pyjeve mund të sigurojë energji të rinovueshme dhe neutrale të karbonit për një të ardhme më të gjelbër.
Investimi më i madh në risitë teknologjike dhe në menaxhimin e qëndrueshëm të pyjeve është çelësi për të rritur rolin e pyjeve si një burim kryesor i energjisë së rinovueshme. Në këtë mënyrë ne investojmë në të ardhmen tonë të qëndrueshme, në përmbushjen e objektivave të zhvillimit të qëndrueshëm dhe rritjen e një ekonomie të gjelbër.

Iniciativa e Ministrisë së Turizmit dhe Mjedisit për të mbjell Brenda vitit 2022 2 milion e 200 mijë pemë, do të sjell një përmirësim të dukshëm të nivelit ekologjik në mjedisin Shqiptar.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close