KMDLNJ: SBASHK-U PO MANIPULON ME NXËNËSIT

Loading...

Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut ka reaguar në lidhje me grevën që është duke u mbajtur në institucionet e arsimit,duke shkruar SBASHK-u edhe një herë po manipulon me nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme si dhe me studentët e   5 universiteteve publike.

 

-“Me këtë marrëveshje jodetyruese , SBASHK i ka shkelur parimet e veprimit sindikalist duke u rreshtuar në anën e një subjekti apo koalicioni politik e që rëndë e cenon pavarësinë sindikaliste. Me këto greva që janë tipike shantazhuese , SBASHK po e rrezikon procesin mësimorë e që po e dobëson sistemin arsimorë i cili edhe ashtu përballet me njëqindmijë probleme. SBASHK nuk ka nënshkruar kurrfarë marrëveshje me institucionet përkatëse të cilat do ta merrnin si obligative zbatimin e marrëveshjes por ka rënë ‘ viktimë’ e premtimeve të fushatës e të cilat në të shumtën e rasteve nuk respektohen nga subjektet politike”, thuhet në reagim të KMDLNJ-së.

KMDLNj përkrah përpjekjet e SBASHK për të siguruar të drejtat për punëtorët arsimorë të viteve të 90 –ta sikur që është njohja e stazhit  të punës që fillimisht ka qenë edhe kërkesë e SBASHK për të kaluar pastaj edhe në kompensim material , si kërkesë tjetër.

KMDLNJ në reagimin e tij shkruan se pasi që institucionet e Kosovës i kanë kompensuar thuaja të gjitha kategoritë që u takon kompensimi sipas ligjeve në fuqi , po këto institucione duhet të gjejnë mundësi t’i kompensojnë edhe punëtorët e arsimit të viteve të 90 –ta .

“Mënyra dhe shuma e kompensimit duhet të rregullohet me ligj për të cilën duhet të bisedojnë institucionet e Kosovës dhe përfaqësuesit e punëtorëve të arsimit e që në rastin konkret është SBASHK. Për KMDLNj është krejtësisht e papranueshme shpërdorimi i nxënësve të shkollave fillore dhe të mesme për arritjen e qëllimit të SBASHK-ut dhe instrumentalizimi i tyre , si mjet shantazhi ndaj institucioneve. Studentët e fakulteteve publike janë në një situatë tjetër sepse janë të moshës madhore dhe të vetëdijshëm për veprimet dhe pasojat që mund t’i kenë”.

SBASHK , në kuadër të veprimeve sindikaliste në mbrojtje të interesave të atyre që i përfaqëson ka të drejtë t’i thërrasë në grevë vetëm ata që janë anëtarë të SBASHK-ut kurse , as nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme sikur që as studentët nuk janë anëtarë të SBASHK prandaj manipulimi me ta , përveç se paraqet shkelje të rëndë të drejtave të njeriut , është në kundërshtim me ligjet në fuqi sepse detyrimi është vepër penale.

KMDLNj u bënë thirrje të gjithë prindërve që t’i dërgojnë fëmijët e tyre në shkolla , mos ta humbin mësimin dhe me grevë të merren ata që janë anëtarë të SBASHK .

Greva si shantazh që po përdoret duke manipuluar me nxënës dhe ata që nuk janë anëtarë të SBASHK  -ut nuk është mënyrë apo mundësi për realizimin e të drejtave të ligjshme . Marrëveshja parazgjedhore me subjekte apo koalicione politike nuk mund ta zëvendësojnë ligjin prandaj duhet të punohet që të sigurohet një infrastrukturë ligjore detyruese në mënyrë që punëtorët e arsimit të viteve të 90 –ta të kompensohen për punën që e kanë bërë.

Se sa është detyrues premtimi gjatë fushatës , shembull më të mirë nuk ka se si dhe sa e pësuan punëtorët e Fabrikës së Tubave në Ferizaj të cilët , përkundër vendimit të Kuvendit dhe Gjykatës Kushtetuese mbetën të pakompensuar ani pse bënë grevë të gjatë para institucioneve të Kosovës. Vetëm ligji i harmonizuar midis institucioneve të Kosovës dhe SBASHK mund të vendosë të drejtën e kompensimit për punëtorët e arsimit të viteve të 90 –ta në përputhje me mundësitë buxhetore dhe planifikimin buxhetor.

KMDLNj i bënë thirrje SBASHK të ndalojë së manipuluari me nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme sikur edhe me studentët e pesë ( 5 ) universiteteve publike dhe të merret ekskluzivisht me anëtarësinë dhe me ta të bëjë greva në të kundërtën do të hyjë në regjistrin e atyre që ua shkelin të drejtat e njeriut shkollarëve dhe studentëve të cilët janë të detyruar të mos shkojnë në shkolla dhe universitete.

KMDLNj u bënë thirrje institucioneve të Kosovës të gjejnë mundësinë që së bashku me SBASHK ta krijojnë një bazë ligjore për kompensim duke caktuar shumën e kompensimit si dhe duke e afatizuar , në kohën më optimale zbatimin e ligjit për kompensim.

KMDLNj e sheh si joserioze dhe të dëmshme marrëveshjen klienteliste të nënshkruar midis SBASHK dhe koalicionit PDK – AAK – NISMA të cilën e konsideron si jodetyruese dhe si e tillë nuk mund të shërbejë gjatë procedurës për hartimin e bazës ligjore për kompensim të punëtorëve të arsimit të viteve të 90 –ta.

“Insistimi i SBASHK që me këto mjete ta realizojë të drejtën për kompensim është në funksion të politikës ditore dhe do të përfundojë me premtime e që për rezultat do të ketë vetëm zgjidhje të pjesshme  . Ndoshta as edhe këtë”, thuhet në reagimin e KMDLNJ-së.

Pas shumë orëve të humbura,arsimi në Kosovë edhe ditën e nesërme në “pushim”-grevë!

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close