Ky fakt interesant në lidhje me sjelljen e galaktikave habiti edhe astronomët

Loading...

Shkencëtarët kanë ardhur deri te një zbulim interesant dhe të quditshë në lidhje me galaksitë dhe sjelljes së tyre rotative përreth qendres.Astronomët zbuluan se të gjitha galaktikat në univers, pavarësisht nga madhësia, rrotullohen në të njëjtën shpejtësi dhe bëjnë një rrotullim për një miliard vjet.

Në Tokë, gjatësia e një dite erodon rrotullimin e planetit rreth boshtit të saj dhe gjatësinë e vitit nga lëvizja rrethore rreth Diellit. Ajo që është interesante dhe ajo që nuk është vërejtur deri më tani është se për yjet në periferi ekstreme të galaktikave rreth qendrës së galaksive të tyre, “një vit” është rreth një miliard vjet.

Për Diellin tonë, një rotacion rreth mesit të galaktikës së Rrugës së Qumështit zgjat rreth 225 deri në 250 milionë vjet, kështu që rotacioni nuk është i njëjtë për të gjitha trupat dhe varet nga distanca e tyre nga qendra.
Hulumtuesi kryesor Gerhard Meurer tha se zbulimi i një rotacioni uniform të galaktikave ishte “krejt i rastësishëm”.
“Mendova se kjo ishte diçka relativisht e çuditshme, të vogla dhe të mëdha, të gjitha rrotullohen në të njëjtën kohë”, tha profesor Meurer i Qendrës Ndërkombëtare për Kërkimin e Radio Astronomisë, AAP.

Studiuesit gjetën gjithashtu prova se yjet e vjetra ishin më afër skajeve të galaktikës, megjithëse pritej që yjet e reja dhe gazi të gjenden atje.
Sipas teorive të mëparshme, galaktikat zhvillohen për një kohë të gjatë dhe gradualisht zgjerohen, ku yje të mëdhenj zënë një vend më afër qendrës së diskut.

Meurer tha se ky zbulim do të ndihmojë astronomët të kuptojnë se ku po përfundojnë galaktikat dhe se ato nuk humbasin kohën dhe fuqinë e procesorëve të kompjuterave në zonat përtej skajeve të tyre.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close