Advertisements

Nuk do të duhej t’i harrojmë helmimet e nxënësve tanë shqiptarë…

Loading...

Gjilan, 22 mars 2018
Data 22 mars e vitit 1990 nuk do të duhej të harrohej nga rinia dhe nga e tërë popullata shqiptare e Kosovës. Kjo ditë na ka mbetur për ta përkujtuar datën e helmimit të nxënësve shqiptarë të Kosovës. Kjo është datë, sa tragjike, po aq edhe e dhimbshme për shkollarët tanë. Në këtë datë, shërbimi sekret serb, i dirigjuar nga Beogradi, gati në të gjitha shkollat e Kosovës ka hedhur helme toksike tek nxënësit shqiptarë. Ata këtë vepër e bën nga urrejta dhe me të vetmin qëllim që shkollarët tanë të dijes ta braktisin shkollimin e tyre. I helmuan të rinjtë tanë pa asnjë arsye, vetëm se ishin shqiptarë. Jo vetëm kaq.

Ndihme u ben Zijadin Hasani, mjek, nxenesve te helmuar ne salllen e edukates fizike ne Gjimnazin e Gjilanit
Ndihme u ben Zijadin Hasani, mjek, nxenesve te helmuar ne salllen e edukates fizike ne Gjimnazin e Gjilanit

Dhe, dita e 22 marsit të vitit 1990, nuk do të duhej të harrohej asnjëherë nga shkollarët e kësaj kohe e të tjerë. Kjo datë, për shkollarët shqiptarë është një ngjarje e rëndë që la dhimbje dhe trauma tek të rinjtë tanë. Dhimbje që ka lënë gjurmë të pashlyera tek një numër i të rinjve, sidomos tek gjinia femërore. Pse jo?
Pra, pikërisht, më 22 mars të vitit 1990, nxënësit e Gjimnazit ”Zenel Hajdini” të Gjilanit janë helmuar nga dora e zezë e regjimit serb. Ata (nxënësit), nga ky helm toksik, humbnin vetëdijen, kishin dhimbje koke e trupi, gjymtyrë e tyre kishin shtërngim dhe të dukeshin se janë në gjendje të fundit të vdekjes. Bërtimat e tyre nga dhembjet dëgjoheshin larg e më larg.
Drejtoresha e asaj kohe e viteve ’90-të, R. Sharac, ndonëse e dinte mirë këtë “skenar” të tyre, ajo kalonte afër nxënsve të shkollës dhe fare nuk i shikonte. Ajo disave profesorëve u kishte thënë se, “këta nxënës po aktrojnë” se nuk kanë asgjë! Dhe, afro 200 nxënësve shkollarë të këtij gjimnazi, të cilët ishin të helmuar, u dolën në ndihmë disa taksi privatë shqiptarë, të cilët, me kombibusat e tyre i bartën të rinjtë e helmuar duke ju dhënë ndihmën e parë në spitalin e Gjilanit. Po këtë ditë, autori i këtyre radhëve, pas orëve të para të mësimit, u gjend në Viti. Aty kah ora ora 16-të, Radio Gjilani lajmëroi helmimin e nxënësve të kësaj shkolle në fjalë.
Të nesërmen, më 23 mars (1990) si kujdestar i dy klasave III-6 e drejtimit matematikor dhe XII-14 e drejtimit të mjekësisë, u gjenda heret në dyert e spitalit të Gjilanit. Thanë se, një numër i nxënësve të shkollës në fjalë janë bartur me kombibusa privatë gjer tek spitali i qytetit. Atë natë, spitali i Gjilanit pati një lloj “dasmë” jo e këngëve dhe valleve, por e bërtimave të shumtë të të rinjve të helmuar. Kur vizituam spitalin, shohim shumë nxënës të klasës XII-4, drejtimi i mjekësisë, të cilët, siç thanë, më mirë e kanë përballuar këtë “gjendje”, sepse ishin më të rritur. Ndërsa, nxënësit e klasave tjera, që ishin më të rinj në moshë, sidomos femrat, ato nga helmet toksike, pësuan shumë rëndë. Edhe pas një dite, aty në spitalin në fjalë ndëgjohej bëritmat e femrave, se tek ato që ishin më të reja, ky helm me tepër pati ndikim.
Autori i këtyre radhëve, njëherit kujdestar i dy klasave III-6 dhe XII-14 e drejtimit të mjekësisë iu desh që t’i evidentojë këto raste. Këtë evidencë e kishte bërë Fehmi Mahmuti, arsimar nga Lladova, i cili kishte bërë një listë të këtyre shkollarëve të helmuar, të cilët shëroheshin nga nxënësit më të rritur me dhall e me ujë të rëndomtë. Koridoret e spitalit dukeshin si një vend me plot hedhurina, ku pati fasha, lecka, letra, gjilpëra, shishe më të ndryshme, që shënuan “gjendjen” e kësaj kohe të rëndë të helmimeve të viteve 1990.
Aty takuam edhe nënën e nxënëses M. Limani, e cila qante dhe u mundonte t’i japi ndihmë vajzës së saj. I vështirë ishte ky moment kur sheh vaj, lot dhe dhembje nga prindërit e shkollarëve të tyre. U kthyem nga ky spital, por zemra lotoi e vaji nuk u ndalë gjer në shtëpi ku e kishim cakun e fundi. Prandaj, kjo datë nuk do të duhej harruar, por gjthnjë duhet përkujtuar dhe vlerësuar se si një armik shekullor ka bërë luftë të paskrupulltë ndaj të rinjve tanë shkollarë.

/Tefik Selimi
Legjenda: Zijadin Hasani, mjek duke iu dhënë ndihmë nxënësve të helmuar…

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close