“Pellasgu” i Anastas Bykut dhe Sami Kullës

Loading...

Që në vitin 1907 ,më saktësisht me një mars të atij viti dy shqiptar,Anastas Byku dhe Sami Kulla nga prizereni ,në Kairo të Egjyptit kishin filluar së botuari të përjavshmen politiko-shoqërore #Pellasgu,të cilën e botuan në tre gjuhë ,shqip,frengjishte dhe turqishte.Kjo gazetë qëllim primar kishte propagimin dhe përhapjen e idesë së luftës për liri dhe çlirimin nga okupatori turk si dhe të tjerë si dhe mbrojtjen e kombit dhe ruajtjen e gjuhes shqipe.

Është interesante këtu titulli i gazetes “Pellasgu”,dhe përhapja e idesë pellasgjike në atë kohë dhe më parë ndër intelektual dhe rilindas të kohës së parapavarsisë .Edhe Naim Frashëri ishte përkrahës i teorisë pellazgjike lidhur më origjinën ë kombit tonë.Por kishte edhe të tjerë të cilët mbajtën këtë ide të gjallë deri më sot se Shqiptarët janë pasardhës direkt të lozës pellasgo-yllire./Xh.Arifi/Proinformacion.com

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close