Stacioni i parë hapësinor i Kinës do të godasë së shpejti atmosferën e Tokës…

Loading...

Stacioni hapësinor kinez Tiangong-1 është drejtuar për një rikthim të pakontrolluar në atmosferën e Tokës. Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) ka monitoruar situatën; sot, ajo dha një përditësim që ngushtonte dritaren e aksidentit. Stacioni i hapësirës do të bjerë diku në mes 43 gradë Veri dhe Jug, por për shkak të këndit të Tiangong-1, ka më shumë gjasa që të bie në maksimum ose në minimum se sa në Ekuator. Korniza kohore e rikthimit është midis 29 marsit dhe 9 prillit, por ESA vëren se kjo është shumë e ndryshueshme.

Kjo hyrje e pakontrolluar nuk ishte saktësisht pjesë e planit për Tiangong-1, e cila u lëshua në shtator të vitit 2011 dhe ka organizuar dy misione me ekuipazhe gjatë jetës së saj. Të gjitha fluturaket në orbitë të ulëta të Tokës, qofshin ato satelite apo Stacione Ndërkombëtare Hapësinore, janë subjekt i tërheqjes nga atmosfera e Tokës. Si rezultat, ata duhet të rregullojnë herë pas here orbitën e tyre për të parandaluar prishjen.
Problemi është se Tiangong-1 nuk reagoi ndaj komandave në mars të vitit 2016. Ai është në thelb i vdekur në hapësirë në një orbitë në rënie të vazhdueshme, që do të thotë se Kina nuk mund ta udhëzojë stacionin prej 34 këmbësh për t’u kthyer në Tokë dhe të digjet në një zonë të papopulluar të Oqeanit Paqësor.

ESA vëren se do të kemi pak paralajmërim paraprak; ata do të jenë në gjendje të parashikojnë se ku dhe kur Tiangong-1 do të hyjë përsëri një ditë para se të rihyje. Megjithatë, vlerësimet do të jenë mjaft të përafërta. Pjesa më e madhe e stacionit të hapësirës do të digjet në atmosferë, por copat e saj do të mbijetojnë në rihyrje dhe do të bien në sipërfaqe. ESA vëren se, për shkak se shtrirjet e mëdha të Tokës nuk janë të populluara, “Në historinë e aviacionit të hapësirës, asnjë viktimë për shkak të mbeturinave në hapësirë nuk është konfirmuar kurrë”.Megjithate vlenë të keni kujdes!Si shkallë mundësie gjenden edhe hapësirat shqiptare./Pi

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close