Stephen Hawking 2 javë para se të vdiste paraqiti një dokument shkencor final – dhe kjo mund të çojë në zbulimin e një universi paralel

Loading...

Stephen Hawking paraqiti dokumentin e tij të fundit shkencor vetëm dy javë para se të vdiste, dhe paraqet bazën teorike për zbulimin e një universi paralel.
Hawking, i cili vdiq të mërkurën në moshën 76 vjeçare, ishte bashkautor në një shkresë matematikore e cila kërkon dëshmi të teorisë “multiversale”, e cila paraqet ekzistencën e shumë universeve, përveç tonit.

Gazeta, e quajtur “Një dalje e zbutur nga inflacioni i përjetshëm”, kishte rishikimet e fundit të miratuara më 4 mars, dhjetë ditë para vdekjes së Hawking.
Sipas gazetës The Sunday Times, shkresa do të publikohet nga një “ditar kryesor” pa emër, pasi një rishikim është i plotë.

ArXiv.org, faqja e internetit e Universitetit Cornell i cili gjurmon letrat shkencore para se të publikohen, ka një dokument të shkrimit duke përfshirë azhurnimin e marsit 2018.
Sipas The Sunday Times, përmbajtja e punimit përcakton matematikën e nevojshme për një hetim të thellë hapësinor për të mbledhur prova që mund të provojnë se ekzistojnë universet e tjerë.

Puna shumë teorike parasheh që dëshmitë e multiverseve duhet të jenë të matshme në rrezatimin e sfondit që daton nga fillimi i kohës. Kjo nga ana tjetër mund të matet me një sondë të thellë të hapësirës me sensorët e duhur në bord.
Thomas Hertog, një profesor i fizikës i cili bashkëautoroi shkrimin me Hawking, tha se gazeta kishte për qëllim “të transformonte idenë e një multiverse në një kornizë shkencore të testueshme”.

Hertog, i cili punon në KU Leuven University në Belgjikë, tha për Sunday Times se ai u takua me Hawking personalisht për të marrë miratimin përfundimtar përpara se të paraqiste letrën.
Gazeta tha se nëse një provë e tillë është gjetur ndonjëherë, do të bënte që shkencëtarët të ishin kandidatë për një çmim Nobel.
Sidoqoftë, meqenëse Çmimet Nobel nuk mund të jepen pas vdekjes, Hawking s’do të mund ta pranuar atë.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close