“Studi Albanesi” – Mbi “Origjinën e Kanuninit të Lek Dukagjinit” me autor Giuseppe Castelletti

Loading...
Hasan Aliaj

Duke shfletuar revistën “Studi Albanesi” vëllimi III-IV te vitit 1933-1934 hasim studimin serioz e dinjitos mbi “Origjinen e Kanuninit të Lek Dukagjinit” me autor Giuseppe Castelletti. Ky studim përmban tre pjesë, por ne do të ndalemi tek pjesa e tretë me titull “Gjurmë të ligjeve gjermane në të drejtat zakonore të Kanunit Dukagjinit” .
Po ndajmë me ju shkurtimisht disa pjesë të këtij studimi:
Është folur për krijimin e Djjielmnisë ekzistuese në Mirditë dhe gjithashtu në vënde të tjera të Veriut të Shqipërisë; të përbërë nga të rinjtë më të mirë të çdo dere. Si një truprojë e bashkuar ata qendrojnë rreth Kapidanit, si në kohë paqe dhe në kohë lufte. Për këtë krijim (Komitet) na flet dhe Tacito në kap. 13 dhe 14 në librin per “Gjermanin”, i cili nenkupton Djielmniën …
Ai, na flet për institutin porotë, i cili nuk është gjë tjetër veçse një riprodhim i sakramenteve gjermane (sipas autorit), si një procedurë e ngjashme me atë të betimit solemn me porotë, të cilët ishin dymbëdhjetë, e ngjashme me projekt-kodifikimin e së drejtës zakonore shqiptare dymbëdhjetë. Karakteristika themelore e këtij instituti ishte në betimin privat dhe që e sjell atë, akoma më afër një aspekti më intim të të drejtave gjermane; Ne e dimë se kjo është me të vërtetë një veçori e të drejtave gjermane që janë të vetmet që paraqesin një rregullore të tillë të provës, e cila në të drejtën romake i është besuar akuzuesit. “Onus probandi incuber e qui asserit”. Jam i bindur se kjo trashëgimi në karakterin themelor të betimit nuk mund të lihet mënjanë…
Kështu duke pasur parasysh këto fakte, si dhe të dhëna historike e konsiderata llogjike, ne mund të pranojmë faktin se pushtimet Gotike që ndodhën nga shekulli i 4-të në shekullin e 6-të në Shqipëri, përveç popujve të tjerë gjermanikë (norman për shembull) të cilët mund të kishin vepruar në përputhje me karakteristikat e lartpërmendura, duke ndikuar me teper me njohuritë e tyre ligjore mbi zakonet e malit shqiptar, të përcaktuara qartë tek ligji gjerman…
Do të ishte shumë e guximshme për mua të jap një përgjigje pozitive, por unë besoj se duke u bazuar nga faktet e mësipërme mund të pranohet të paktën si një hipotezë e mbështetur nga shumë elementë të favorshëm.
Mendojë se përgjigja e vërtetë do te jepet jo vetëm me anë të studimeve serioze, por dhe atëherë kurrë historia dhe arkeologjia, ta kenë trajtuar më tepër problemin e emigrimit të popujve gjermanë në Shqipëri…
Po nga autori Giuseppe Castelletti me shumë interes është shkrimi mbi varezat e ushtarëve Italian në Vlorë. Në këtë shkrim të bukur nostalgjik mbi të rënët italian ne Shqiperi, por dhe shume romantik ne paraqitjen e qytetit te vlores, kodrave me ullinj, detit të kaltër, ishullit të Sazanit, gadishullit Karaburun, natyrës së bukur, lagunes … të cilat shikohen qartë në foto, kostatojme më së miri se autori ka qënë një mik i vërtetë i popullit shqiptarë./Proinformacion.com

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close