Advertisements

“DUSHKAJA” Romani më i ri i Jusuf Buxhovit

Loading...

 

“Pas romaneve“Dosja e hapur”dhe“Dosja B”, të cilat merren me dukuritë dhe ngjarjet politike në Kosovën e paluftës, Jusuf Buxhovi po të njëjtin preokupim e vazhdon edhe në romanin më tëri “Dushkaja…”, që doli këto ditë nga shtypi.

Kritiku letrar, Ramadan Musliu, vlerëson se Romani më i ri, për dallim nga dy romanet e përmendura, bën një qasje ndryshe te realitetit, përvojave të hidhura, gjendjeve iracionale, krimit të luftës sa dhe pasojave të tij,në të vërtetë bën një autopsi të brendshme të këtyre përvojave, duke e vënë krimin në një rrafsh refleksioni. E gjithë drama e realitetit, ku krimi bëhet alfa dhe omega e jetës në një hapësirë çfarë është Dushkaja, gjen pasqyrimin në ndërdijen e piktorit, cili përmes një dialogimi më Zërin, alteregon e tij, shpalos fatin e njeriut në zgripc të ekzistencës, të cilit i mungon e tashmja po se po, por e më shumë se e tashmja atij i mungon e ardhmja.
Mualiu thotë se forma eseizuese e rrëfimit kushtëzon gjithësesi edhe formën e receptimit sa që mund të thuhet se është një tekst për një lexues të kultivuar.

Botoi: “Faik Konica Prishtinë” dhe “Jalifat Publishing”, Houston. Faqe 165./Proinformacion.com

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close