Advertisements

Perendesha Hënë Selene perëndeshë e pellazgëve të vjetër.!

Loading...

 

Selene u quajt edhe Mene.

Fjala Mene femërore, nënkupton hënën dhe muajin hënor. Ishte edhe emri i perendeshës phrygiane Hëna

Smith, “Selene”.

Kerenyi, pp. 196–197; Hammond, “SELENE” pp. 970–971.

Perikli Ikonomi thotë se Sulova e Skraparit është Sella e Dodonës, vendi i qytetit të parë pellazg, në shkëmb, në gurë. Emri i parë i qytetit ka qenë Sul. Nga kjo rrjedhë emri i vendeve të Sulëve, që quhet Sulova, pra vendi i tyre.

Sellët e vjetër sulët, suljotët janë edhe sot një nga fiset shqiptare të jugut të Shqipërisë. Këtë vend e ka prirë Sellena, që ka qenë udhëheqëse e tyre dhe është bërë perëndeshë e pellazgëve të vjetër.

Selene riding horseback, detail from the Pergamon Altar

Kalaja antike e Qafës në Sulovë nga Pëllumb Gorica

Selene and Endymion, by Sebastiano Ricci (1713), Chiswick House, England

//Shqipe Hoxha

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close