Advertisements

Zonja Elche e Valencias ishte edhe e Kosovës

Loading...

Nga Fahri Xharra


Jo rastësisht “lundrova “ ‘ virtualisht në qytetin Elche ( Elx) , në provincën autonome të Valencias , në Spanjën juglindore, që lagët nga Lumi Vinalopó.

Qyteti është me origjinë iberike por gjatë kohërave i banuar nga kartagjenasit dhe romakët. Thuhet edhe prej grekëve .( Po, kush ishin grekët e asaj kohe ?)
Tema e folur sot quhet : « La dama de Elche », një bust para-romak i shekullit 4 pr.K  Busti u gjet në vitin 1897 , në një qendër arkeologjike të Elches. ( E mendoni , se ku ishim ne në atë kohë (1897 ) . « as në tokë e as në qiell » ). Ju kujtohet shkrimi : Zonja e madhe Elx- Fxharra (https://www.ikvi.at/?p=23766

“Dama e Elches “është  i njohur si artefakt Iberik nga shekulli i 4-të pr.K. “Enciklopedia e Religjioneve “ beson që “Lady of Elche “ ka ndërthurje direkte me Taniten , perëndeshën kartagjenase.

Duhet cekur që prania kartagjenase në Iberia ishte nga viti 575-206 BC , pra deri në rënjen e Kartagjenëve nga Republika Romake në betejën e ILIPes ( lufta e dytë punike)

Origjina e skulpturës “ me ndikim grek “ ka hapur debate tek specialistet, sepse sipas tyre i takon vet vendit të gjetjes -1897 në L’Alcúdia , sepse deri më sot nuk është gjetur diçka e ngjashme greke.


Ja kjo është Zonja Elx e Valencias -Spanjë;
Shëtitja nëpër Detin Mesdhe ose si e quajnë edhe Deti Pellazgjik të jep një kënaqësi të posaçme;.deti i kryqëzimeve .  zhvillimeve , ballafaqimeve të “ kulturave “ dhe lindja e civilizimit europian.
Historia  e jonë nuk ka fillim e as mbarim. Fillet e saja janë shumë të lashta ,të cilat duhet ti gjejmë dhe t`i vendosim në sirtarët e kohës nëpër të cilën kemi kaluar,

Pra ,origjina e skulpturës “ me ndikim grek “ ka hapur debate tek specialistet, sepse sipas tyre i takon vet vendit të gjetjes -1897 në L’Alcúdia , sepse deri më sot nuk është gjetur diçka e ngjashme greke.

Duke shëtitur nëpër” historinë” serbe e cila kryekëput është e vjedhur nga ne , i “ gjeta “ serbët si banorë të dikurshëm të Spanjës dhe Portugalisë . Ata shumë lartë ia mbajnë me rrenat e tyre, pasi që neve posa kemi dalë nga lëvozhga e jonë . Qëndrimi shqiptar ndaj historisë është një turp .
Një gjë është e sigurt qe Roma u ndërtua mbi , mbi tokat tona dhe me diturinë tonë. Roma  u themeluat nga ilirët dhe etruskë dhe pastaj u zgjerua mbi frigjet ,lidiasit  , iberiket dhe shkoi  shumë larg. Roma i gjeti të gatshme të gjitha territoret që i pushtonte , ato e kishin zhvillimin dhe qytetërimin e tyre , ato o kishin perënditë e tyre. . Romakët u qeverisen nga ilirët ,porse  të gjithë  ata që nuk e pranuan gjuhën artificiale latine u zhdukën pa mëshirë . Anomali histerike e historisë .

Serbët e shkruajnë historinë e tyre edhe në gjuhën spanjolle dhe për t`i bindur qarqet historike të atyre anëve e vendosën një foto të një gruaje të Kosovës, si një dokument për “ autoktoninë “ e tyre në Kosovë dhe “ përhapjen “ e tyre edhe në Spanjë.
Në fotografinë e parë majtas e shihni bustin e “ Zonjës së Alikantës “
dhe djathtas vajzën origjinale shqiptare nga Kosova me të njëjtën qëndisje flokësh.

 

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close