Advertisements

Emri i ri i Maqedonisë është qesharak


ATHINË, Greqi – Greqia dhe Maqedonia arritën të martën një marrëveshje historike për t’i dhënë fund një mosmarrëveshjeje të të hidhur 27 vjeçare të emrit që e kishte mbajtur vendin më të vogël dhe më të ri jashtë institucioneve ndërkombëtare si NATO, njoftuan kryeministrat e të dy vendeve.

Alexis Tsipras i Greqisë dhe Zoran Zaev i Maqedonisë thanë se emri i ri i republikës jugosllave për qëllime vendore dhe ndërkombëtare do të ishte Republika e Maqedonisë Veriore. Maqedonia gjithashtu do të ndryshojë kushtetutën e saj për të reflektuar ndryshimin si pjesë e marrëveshjes.

Shtetësia e qytetarëve të vendit do të renditet në dokumentet zyrtare si “Maqedonas / shtetas i Republikës së Maqedonisë”.
Zyrtarët e NATO-s dhe të Bashkimit Europian përshëndetën përparimin, të cilin Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg tha se do të ndihmonte në konsolidimin e paqes dhe stabilitetit rajonal.

Greqia kishte kërkuar prej kohësh që fqinji i saj verior ndryshonte ose të modifikonte emrin e vet për të shmangur çdo pretendim për territorin dhe trashëgiminë e lashtë të rajonit në Greqinë veriore me emrin Maqedoni – vendlindja e mbretit të lashtë të luftës Aleksandri i Madh.

Përpjekjet e kryeministrave të tanishëm për t’i dhënë fund mosmarrëveshjes janë përballur me mospajtime në të dy vendet, duke çuar në protesta të mëdha nga kundërshtarët e një kompromisi, duke kërcënuar ndarjen e koalicionit qeverisës të Greqisë dhe duke shkaktuar një çarje mes kryeministrit dhe presidentit të Maqedonisë.

Dhe partitë kryesore opozitare në të dy vendet e hodhën poshtë marrëveshjen.
Zaev tha se marrëveshja do të nënshkruhet këtë fundjavë dhe një referendum i votuesve do të mbahej në vjeshtë.
Në një fjalim televiziv, Tsipras tha se 140 vendet që e kishin njohur shtetin e Ballkanit thjesht si Maqedoni tani do ta njohin atë si Republikën e Maqedonisë Veriore.

“Kjo arrin një dallim të qartë midis Maqedonisë greke dhe fqinjëve tanë veriorë dhe i jep fund irredentizmit që emri i tyre aktual kushtetues nënkupton,” tha ai. Ai shtoi se Maqedonia “nuk mund dhe nuk do të jetë në gjendje që në të ardhmen të kërkojë ndonjë lidhje me qytetërimin e lashtë grek të Maqedonisë”.

Duke folur në një konferencë shtypi në kryeqytetin maqedonas, Shkup, Zaev e përshkroi marrëveshjen si një “marrëveshje historike të shekullit”.

“Ne kemi zgjidhur një mosmarrëveshje prej dy dekade e gjysmë … që ka mbytur vendin”, tha ai, duke shtuar se marrëveshja “do të forcojë identitetin maqedonas”.

https://nypost.com/2018/06/12/macedonias-new-name-is-ridiculous/

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: