Advertisements

Erina dhe vepra e saj e këndshme poetike…

Loading...

Gjilan, 4 qershor


Para do kohe, Erinë Rrahmani, nga Prishtina, botoi veprën poetike me titull: “Gjithçka po ndodhë”. Një vepër me poezi të këndshme dhe joshëse për të gjithë lexuesit. Prandaj, nga kjo paraqitje e saj si poete e re, fitohet përshtypja se ajo në të ardhmen e saj- premton. Premton, sepse poezia e saj është një lloj vokacion i parë i hyrjes në botën e artit. Pse jo?
Ajo jeton me vargje, strofa, rima e me figura poetike. Ajo është e re dhe etshme për artin e poezisë. Si e vashë e re, ajo heret ka hyrë në botën e vargjeve poetike, në botën e ëndrrave rinore e të paskajshme. Qysh tash ajo ka filluar të rrëfejë me vargje për ngjarjet, kohët, figurat e njohura të popullit, por flet edhe për personalitetet e shquara e historike të kombit. Me një fjalë, Erina ka hyrë papandehur në poezinë e jetës. E tëra është bërë shpirt poetik. Ndonëse e re, ajo është kthyer meditimeve të orëve të vona.

E, librin e ka mik më besnik të jetës.
Gjer më tani ka botuar dy libra me poezi, si janë: “Gjithçka mund të ndodhë” dhe libri i dytë i saj është “Natën e mirë hënë”. Janë vepra poetike, të cilat, në vete ngërthejnë tufë poezish joshëse. Poezija e saj është një artikulim i çiltërt i botës së saj imagjinative. Është vokacion i saj herak e i çiltërt. Vepra e tij ”Gjithçka mund të ndodhë” lexohet me një frymë. Vargje e saj j janë me një gjuhë të rrjedhshme. Nuk ka patetikë, por ka qartësi dhe “forcë” për lexim. Janë poezi që dalin nga thellësia e brendshme e saj. Janë vargje plot art. Ajo i këndon flamurit, Vlorës historike, vend ky që për herë të parë ngritet flamuri kuq e zi shqiptar. Tash e njëqind vjet. E përmend, Ismajl Qemalin, atdhetarin e madh të kombit shqiptar.

Dhe, poezia e saj shton: “Një vel lumturie/ Vlorën sot e mbulon/ Flamuri me shkabë të zezë/ në qiell këndshëm valon/. Dhe, sa herë vjen Nëntori i madh i shqiptarëve, ajo sikur e ndjen rëndësinë e kësaj feste hitorike dhe ia thotë: “Sa herë që vjen nëntori/ gjithnjë kremten sjell/ dashurinë për mëmdhënë/ përherë në zemra mbjell/.f. 5. Po në këtë libër të Erinës gjejmë edhe poezi që ia ka kushtuar figurës më të madhe e historike, dr. Ibrahim Rugovës. Poezia e saj titullohet “Liderit të madh”. Si e re, ajo pyet në vargjet e saja arti kështu: “Më thoni si është/ të jesh lider/ në zemra njerëzish/ të jesh përherë/. Apo në vargjet tjera, ajo shton duke “kënduar” për këtë njeri historik “Kosova me vite/ e lidhur me zinxhir/ ju erdhët si engjëll/ me krahë të lirë/. Në fund, Erina shton “Një lider si ju/ e pritëm kaherë/ aty ku jeni ju/ është gjithnjë pranverë/.(f. 6).

Erina Rrahmani nuk e harroi as figurën shqiptare, Nënën Terezë. Kësaj figure të madhe ia kushtoi poezinë me titull “Asaj që na bekoi”. Poezi që e bën madhore figurën e Nënës Terezë, të cilën e quan grua e madhe ose Nënë e Shenjtë shqiptare. Pse jo? Poetja e re i “këndon” Nënë Terezës me këto vargje: “Kjo grua e madhe/ me zemër të madhe/ njeriu dhembshuri/ për jetën e çdo njeriu/. Kjo nënë shqiptare na bekoi, na dha zemër dhe na nderoi. Ishte humaniste dhe mbeti grua që na bekoi për jetë të jetës. Vargje ia thonë: “Ajo na bekoi/ me dorën e saj/ ajo e vetmja/ lëshoi për ne vaj/. Ose ishte një nënë që shumë njerëz i shpëtoi nga sëmundjet dhe dhimbjet skamnore “Ajo që shumë njerëz/ nga vdekja shpëtoi/ bashkë me të tjerët/ dhembjet i shëroi”. (f.7).

Erinë Rrahmani shkroi edhe për mërgimin, plagën më të rëndë të popullit shqiptar. Sikur është në mërgim dhe tash ajo në vargje këndon: ”Ja këtu në mërgim/ për atdhe ndjej dashuri/. Apo, nga vargjet shihet qartë se, ajo e ka shijuar mërgimin dhe tash i këndon jetës fëmijërore dhe thotë “Se vitet e fëmijërisë/ atje i kalova”.(f.9).
Erinë Rrahmani, në veprën në fjalë ka kënduar për natyrën, ylberin me ngjyra, jetën, verën, valën, ambientin e jetës, dimrin, qiellin e kuq, yllin e shkëputur, për jetën në një planet tjetër, për fillimin e punës së mbarë, dritaren e diturisë, magjia dhe e vërteta e shumë tema të tjera të jetës sonë. Vepra “Gjithçka mund të ndodhë” është e botuar nga Shtëpia Botuese “Faik Konica” dhe ka 83 poezi./Tefik Selimi

Legjenda: Ballina e librit në fjalë dhe portreti i poetes Erinë Rrahmani

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close