Advertisements

Rezolutë e Dhomës së Përfaqësuesve të Shteteve të Bashkuara për rastin tragjik të vëllëzërve Bytyçi

Loading...

Serbia ka ndrruar qeveri por asnjëhere deri më tani edhepërkundër zotimeve nuk ka bërë asgjë në lidhje me rastin tragjik të vëllëzërve Bytyçi.
Komiteti i Punëve të Jashtme i Dhomës së Përfaqësuesve të Shteteve të Bashkuara miratoi një rezolutë mbi vrasjen e vëllezërve Bytyçi në Serbi në vitin 1999, duke bërë thirrje për sjelljen e drejtësisë tek ata që ishin përgjegjës.
Rezoluta gjithashtu thekson se përparimi në zgjidhjen e këtij rasti duhet të jetë një nga faktorët për zhvillimin e mëtejshëm të marrëdhënieve midis Shteteve të Bashkuara dhe Serbisë, raporton Voice of America.

Siç njoftohet, miratimi i rezolutës në Komitetin e Punëve të Jashtme hapi rrugën për miratimin e saj përpara anëtarësisë së plotë në Kongres. Në një rezolutë që shpreh qëndrimin e Dhomës së Përfaqësuesve për vrasjen e shtetasve amerikanë Ylli, Agron dhe Mehmet Bityqi, thuhet se individët përgjegjës për vrasjen duhet të sillen para drejtësisë dhe se është për gjykim se askush nuk është shpallur fajtor për ekzekutimin e vëllezërve Bytyçi ose ndonjë krim tjetër që lidhet me vdekjen e tyre dhe se asnjë individ nuk është i akuzuar për këto krime të tmerrshme .

“Për Qeverinë e Serbisë dhe të ministrive dhe zyrave përkatëse, duke përfshirë Prokurorinë Speciale për Krimet e Luftës, duhet të jetë një nga prioritetet për të hetuar dhe ndjekur penalisht sa më shpejt të jetë e mundur zyrtarët e tanishëm dhe të mëparshëm që besohet të jenë drejtpërdrejt ose tërthorazi përgjegjës për vdekjen e tyre” , thuhet në rezolutën e miratuar.
Ylli, Agron dhe Mehmet Bytyçi u arrestuan në fund të qershorit 1999 për kinse “hyrje të paligjshme” në FR Jugosllavi, prandaj gjykata Prokuplje i dënoi ata me 15 ditë burg. Zëri i Amerikës thotë se katër ditë para skadimit të dënimit, ata u morën nga burgu, u dërguan në Petrovo Sello në Serbinë lindore, ku u vranë më 9 korrik.

Trupat e tyre u gjetën në vitin 2001 në një nga dy varre masive në atë qytet, jo shumë larg qendrës së stërvitjes për njësitë anti-terroriste të MUP-it të Serbisë.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close