Advertisements

Skifter Milazim Arifi (1.1.1976 – 10.6.2001)

Loading...

Dëshmori Skyfter Arifi ka lindur në Gjilan, më 1 janar të vitit 1976. Pas lindjes së vëllait, Sokolit, prindërit e tij, Milazimi e Arifja, që prej disa vitesh po e pritnin me gëzim ardhjen në jetë të fëmijës së tyre të dytë. Atë e pagëzuan me emrin simbol që identifikon trimin shqiptar të shkathët, të zgjuar e atdhetar, -Skyfer. Tani, në çerdhen e familjes Arifi po rriteshin si dy zogj shqiponjash Sokoli e Skifteri. Mirëpo, pa mbushur vitin e plotë dhe ende pa e njohur mirë të vëllanë, Skyfteri mbetet si zogu i vetëm i qerdhes, pa Sokolin. Pas tij do të lindin vëllezërit Kushtrimi e Flamuri dhe motrat Arta e Iliriana.

Skyfteri ishte fëmijë i shëndetshëm, i hareshëm dhe plot gjallëri. Shkollën fillore dhe atë të mesme i mbaron në Gjilan. Me shokët e shkollës kishte krijuar raporte të sinqerta shoqërore, prandaj për të gjithë ishte i dashur e mirëpritur.

Emrit simbolik, trimërisë spartane dhe fizikut elegant të Skyfterit, kuptim të veçantë u jep edukata atdhetare me të cilën pajiset ai. Kjo edukatë ishte kultivuar tradicionalisht nga të parët e tij. Sapo arrin moshën e mbamendjes e të nxënit, ai do të rritet e do të bashkëjetojë me rrëfimet legjendare për trimin Idriz Seferi, përkrah të cilit kishte luftuar kundër pushtuesit osman edhe stërgjyshi i Skyfterit, Murtezi. Në shërbim të luftës për çlirimin e atdheut ishte vënë edhe babagjyshi, Shabiu, i cili me rastin e ripushtimit të Kosovës nga Serbia, në fund të Luftës së Dytë Botërore rreshtohet në formacionet e rezistencës kombëtare të udhëhequr nga Mulla Idrizi.

Në shpirtin dhe ndjenjat e Skyfterit nuk mund të mos ndikonte edhe fakti se të parët e tij ishin detyruar me përdhunë të shkulen nga trolli i tyre në rrethinën e Pirotit, prej nga rrjedh trungu i kara-Seferëve të anatemuar nga Porta e Lartë, pasardhëse e të cilit do të jetë edhe familja Arifi. Ata nguliten në malësinë e Karadakut, në fshatin i cili merr emrin Sefer. Krenaria e kësaj prejardhje ushqen familjen Arifi edhe pas vendosjes së saj në Gjilan.

I edukuar drejt dhe i frymëzuar me ideale çlirimtare, Skyfteri nuk mund të qëndronte indiferent kur Ushtria Çlirimtare e Kosovës dha kushtrimin e luftës për liri. Në rrethanat e reja ai ra në kontakt me veprimtarë të çështjes kombëtare dhe së bashku me ta edhe vetë u angazhua të bëjë organizimin e celulave të UÇK-së në trevën e Gjilanit e në zonën e Karadakut. Këtë angazhim ai e konkretizoi duke marrë pjesë aktive në radhët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, si pjesëtar i brigadës 134 ‘’Bedri Shala’’ të Zonës Operative të Dukagjinit, por edhe në radhët e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare, si pjesëtar i brigadës 113 ‘’Ismet Jashari’’ të Zonës Operative të Karadakut, në frontin e Sllupçanit.

Në fillim të muajit prill të vitit 1999, Skyfteri merr vëllain Flamurin dhe shkon në Shqipëri, me qëllim që të mobilizohet në UÇK. Ishte koha kur NATO-ja bombardonte caqet serbe në Kosovë, por edhe këto të fundit kishin intensifikuar barbarinë e tyre kundër popullsisë civile shqiptare. Brenda një kohe të shkurtër arrin të kontaktojë me eprorët përgjegjës ushtarakë dhe të sistemohet në formacionet e luftës, në kuardin e brigadës 134 ‘’Bedri Shala’’ të Zonës Operative të Dukagjinit, e cila operonte në vijën e zjarrit në trevën e Gjakovës, sidomos në fshatrat Smolicë.

Pas përfundimit të luftës në Kosovë, dëshmori Skyfter Arifi vazhdon karrierën ushtarake si pjesëtar i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në paqe, e pastaj si pjesëtar i Gardës Kombëtare të Trupave të Mbrojtjes të Kosovës. Mirëpo, me përfundimin e luftës në Kosovë, nuk kishte marrë fund edhe zgjidhja e çështjes kombëtare shqiptare në Ballkan. Në fillim të vitit 2000, zjarri i luftës çlirimtare u ndez edhe në Kosovën Lindore (Preshevë, Medvegjë e Bujanovc), trevë etnike shqiptare e mbetur nën sundimin e Serbisë. Tani bartëse e drejtimit të kësaj lufte u bë Ushtria Çlirimtare për Preshevë, Medvegjë e Bujanovc (UÇPMB). Zëri i ndërgjegjes i fliste nga brenda Skyfterit se atdheu ende kishte nevojë për trima e luftëtarë dhe se liria kërkonte ende sakrifica, rënie e përjetësime. Prandaj, megjithatë gjen mënyrën për t’u angazhuar në ndihmë të UÇPMB-së në luftën e saj, sidomos në aspektin e logjistikës. Krah i kësaj ushtrie, me kohë ishte bërë edhe kushëriri i Skyfterit, Kastrioti, i cili bie në themelet e lirisë. Këtë luftë e ndihmuan edhe xhaxhai i Skyfterit, Hafizi, si dhe kushëriri tjetër, Azemi.

Në fillim të vitit 2001, lufta çlirimtare u përhap edhe në trojet shqiptare nën pushtetin maqedonas. Për ta fashitur zjarrin e kësaj lufte dhe për t’i shuar aspiratat liridashëse të shqiptarëve, maqedonomëdhenjtë imituan arrogancën dhe fanatizmin e mëparshëm të serbomëdhenjve në luftimin e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare. Duke mos pasur forcë e zemër për t’u përballur me UÇK-në, ata që nga fillimi përdorën taktikën ushtarake të sulmeve nga ajri, duke bombarduar çdo pëllëmbë toke, ku çlirimtarët shqiptarë kishin hapur istikamet. Shumë fshatra shqiptare në rrethinën e Kumanovës, të Shkupit, e më vonë edhe të Tetovës, Gostivarit e të vendeve të tjera, u bënë shkrumb e hi nga zjarri i artilerisë maqedonasem mirëpo ky zjarr nuk mposhti as zbrapsi pasardhësit e komandantit legjendar, Adem Jashari. Këta kishin bashkuar forcën e zemrës me atë të armëve për t’u treguar pushtuesve të tokave shqiptare, por edhe bashkësisë ndërkombëtare se e drejta e popujve për të jetuar të lirë është e patjetërsueshme dhe se këtë të drejtë, herët a vonë do ta realizojë edhe populli shqiptar. Vatër e njohur e luftimeve të ashpra u bë sidomos fshati Sllupçan në trevën e Kumanovës, por edhe zonë e çliruar nga UÇK-ja. Në këtë kohë, Skyfterin nuk e mban dot dheu i Prishtinës. Forca kryengritëse e shpirtit të tij mund vullnetin dhe dëshirën për t’i shërbyer misionit për ngritjen e një force ushtarake të Kosovës, nga TMK-ja. Paraqet demobilizimin dhe vendos të vesh uniformën e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare. Ishte pranvera e vitit 2001. Destinacioni i parë i tij në UÇK ishte Sllupçani. Aty vendosi të qëndrojë, të sistemohet në pozicionet luftarake dhe të luftojë, pa kursyer energjinë fizike e shpirtërore. Pjesë të trupit të tij bën mitralozin. Ai u sistemua në kuadrin e brigadës 113 ‘’Ismet Jashari – Kumanova’’, e cila veproi në zonën e Karadakut.

Në mëngjesin e 8 qershorit të vitit 2001, forcat militare maqedonase ndërmorën sulm të përqendruar ndaj pozicioneve të UÇK-së në Sllupçan. Këto pozicione sulmoheshin nga të katër anët: nga vendpërqendrimet e armikut në fshatrat Lubindrag, Umnidoll, Opajë, madje edhe nga Miratoca, fshat i komunës së Preshevës, ku ndodheshin forcat serbe. Ndërkohë dhjetëra automjete ushtarake arrijnë të depërtojnë tinëzisht nëpërmjet territorit të Serbisë, ndërmjet fshatrave Llojan e Vaksincë deri në afërsi të Sllupçanit. Skyfteri me disa bashkluftëtarë riorganizojnë njësitin për operim të shpejtë ‘’Shtatëshi vullnetar’’ i cili vendoset te vendi i quajtur Pika e bunarit. Luftimet vazhduan të ashpra edhe më 10 qershor, kur njësiti i Skyfterit vendoset te pika tjetër e luftës, e quajtur ‘’Kodra e gjakut’’. Njësitin e komandonte eprori Idaver Kaçaniku. Luftimet u zhvilluan ballë për ballë dhe në distancë të vogël. Në luftime e sipër, në fushën e nderit, në mbrojtje të tokave arbërore, ra petriti i Kosovës, Skyfter Arifi. Ra njëri prej atyre luftëtarëve që shkuan nga beteja në betejë për të çliruar tërë gjymtyrën e pranguara të atdheut, siç kishin ëndërruar dhe lënë amanet dëshmorët e kombit.

Pas rënies së të birit, armën e tij e ngjeshi i ati, Milazimi. Ai në Sllupçan kërkoi të vendosej në pozicionin ku kishte luftuar i biri, Skyfteri. Trupi i Skyfterit u varros nga bashkëluftëtarët, me dhembje e krenari, në varrezat e dëshmorëve në Sllupçan, ku edhe vazhdon të pushojë. Një dhomë më shtëpinë e prindërve të Skyfterit, në Gjilan, ka marrë formën e muzeut ku qëndrojnë të ekspozuara gjësendet të cilat ruhen për të kujtuar këtë dëshmor. Kujtimet për të ngjallin uniforma dhe pajisjet e tjera ushtarake që i kishte në frontin e luftës në Kosovë e në trojet etnike jashtë saj; uniforma e TMK-së, pjesëtar i së cilës ishte një kohë të caktuar; ora që e kishte në dorë në momentin e rënies; një grusht dheu të Sllupçanit i marrë në vendin ku kishte rënë Skyfteri, si dhe gjerdani i artë, në të varur figura e shqiponjës, të cilën ia kishte dhuruar e ëma, Arifja, me rastin e nisjes për në frontet e UÇK-së.

https://www.radiokosovaelire.com/skyfter-milazim-arifi-1-1-1976-10-6-2001/

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close