Advertisements

Vizitori i çuditshëm ndëryjor ua ndrroi mendjen shkencëtarëve përsëri

Vizitori i çuditshëm ndëryjor i cili mbërtheu përmes Sistemit Diellor në fund të vitit të kaluar, i tronditi shkencëtarët në të gjithë botën. Objekti, i quajtur Oumuamua, u hodh nga askund, duke udhëtuar rreth Diellit dhe pastaj duke hyrë në hapësirë përpara se shumica e astronomëve e dinin se çfarë të bënin me të. Forma e saj e çuditshme dhe ngjyrosja e çuditshme ishin aq të çuditshme sa disa studiues mendonin se mund të ketë qenë një sondë aliene që po na vështron.

Pasi ishte bërë një pauzë, një nga kthesat qesharake në këtë histori ishte përsëritja e sorollatshme e shkencëtarëve që nuk mund të vendosnin nëse ishte një kometë apo një asteroid. Fillimisht mendohej të ishte një kometë, por mungesa e një pjese ikonë,bishtit sugjeroi ndryshe. Pra, ishte një asteroid, të paktën për një kohë të shkurtër, por raundet e mëvonshme të hulumtimit sugjeruan se ishte një kometë përsëri … pastaj një asteroid, përsëri. Tani, një tjetër studim është botuar në Nature dhe, është patjetër një kometë. Përsëri.
shkresa e re , e cila u drejtua nga një astronom me Agjencinë Evropiane të Hapësirës (ESA), merr një vështrim të afërt tek vizitori i çuditshëm pasi shpejton larg nga Sistemi ynë Diellor. Të dhënat tregojnë se objekti po shpejton derisa del nga fqinjësia jonë, e cila nuk duhet të jetë e mundur në qoftë se ishte vetëm një asteroid shkëmbor i hedhur nga graviteti.

Në vend të kësaj, studiuesit thonë se objekti duke qenë një kometë do të shpjegonte përshpejtimin e saj. Ideja është që gazrat e nxehta gjatë furçës së ngushtë të Oumuamavës me Diellin tonë e shtyjnë atë më shpejt dhe më shpejt, duke iu përshtatur asaj që dimë për kometat.
Pra, objekti në formë cigare është në të vërtetë një kometë parasëgjithash … ose kështu thonë shkencëtarët.

Është e vështirë të zmadhohet se sa e çuditshme është Oumuamua. Ka hutuar kaq shumë studiues në shumë mënyra sa nuk është e vështirë të kuptohet pse disa kanë shtyrë teorinë se ajo mund të jetë në fakt një anije kozmike e një lloji. Në fakt, situata e tërë ishte kaq e çuditshme sa që projekti “Breakthrough Listen” kishte në shënjestër veshët elektronik në objekt, në një përpjekje për të dëgjuar nëse po dërgonte sinjale, ndoshta duke u kontrolluar nga distanca nga një inteligjencë e paparë. Ky eksperiment nuk solli asgjë, os heshtje .

Tani për tani mendoj se do të duhet të pranojmë se shumë pak dimë për Oumuamua. Kjo është,kështu nëse nuk vendos të kthehet dhe të vijë prapa , dhe në këtë pikë s’ mund jetë tërësisht jashtë diskutimit.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close