Me Zotin të flasim shqip

shkruan ;Mirgjin Frasheri


Para ca kohesh lexova nje dokumen te rendsishem me shume vlere kombetare qe eshte zbuluar kohet e fundit nje dokoment autentik i tradicinalizmit ortodoks shqiptar/Ajo qe me shtyu per nje problem te tille eshte se morra shkas nga fakti qe nje ambassador i hua/j ne Shqiperi me pake kohe flet ne gjuhen shqipe ,ndersa krye peshkopi flet ne greqisht/Ne kete rast mu kujtuar thenia ,,<<Autoqefalia Ortodokse Shqiptare shprehje e larte e atdhetarizmit>>Une i dashur mik dua te te sjell shembuj nga historia/Konkretisht e kam fjalen per Pjeter Budin I cili ishte jo vetem kondra te huajve,por dhe kunder klerit te huaj ne Shqiperi/
Me 1622 ai organizoi nje kuvend te klerikeve te zones se Shkodres ,.Ai u foli fillimisht per problemet e fese dhe lirise:
1- Zoti kerkon qe besimtareve tu flitet ne gjuhen ametare porositei ai>>sepse dhe ne ate kohe kishin liturgji te shtypura ne shqip
2-Ai u kerkoi klerikeve qe te mos pranonin famulltare te huaj qe Vatikani dergonte ne dioqezat shqiptare/sepse ata nuk respektonin traditat kulturore te popullit/
Duke kerkuar pohimin e tij mbi zotin qe ai vete lyp gjuhen ametare si mjet komunikimi/duke kerkuar klerikeve qe te benin meshat ne shqip/dhe kete e kerkonte sepse ne gjuhen amtare cdo gje behej me e kuptueshme dhe minimizon natyren dogmatike/Qe llimi i tij ishte qe gjuha shqipe te pasurohej dhe ne pamjen fetare te jetes se njeriut/Kurse ne jemi sot pas 396 vjet kemi nje krye peshkop te huaj ne kundershti me statuesin e kishes autoqefale por e vjen flet gerqisht ???/
Me kete rast dotu jap nje shembull tjeter qe lidhet me dhespot Jakovin qe kur erdhi ne Korce e quante veten Zot dhe me te madh se Zoti vete Ai kaloi ne momente te tilla sa shprehej hapur tek besimtaret <<Doti zhduk me rrenjet e fare te gjithe ata qe nuk duan Greqine/Por ishin dhe veprime te tjera qe reklamonte se Jo vellazerim me myslimanet/ariti deri atje sa ndaloi priftin ne Boboshtice te meshonte/Por ardhja e Nolit prishi endren e tij Kjo dote shpinte deri ne largimin e tij sepse korcaret deklaruan ndaj qeverise <<Me i madh turp nuk do behet ne qofte se qeveria do qendroje ende ne gjume duke lene Jakovin te jete qeveri mbi qeveri>>Pra dhe Hiersia Jonullatusi qe presidenti yne e dekoroi ai per kete rast e pershendeti ne shqip ,Pra zoti jonullatis te respektoje ato qe i takojne te beje /pra te flase shqip e jo gerqisht/Sepse neni 16 i statusit viti 1929 thote qe te gjithe kryepeshkopet peshkopet prifterinjte duhet te jene prej gjaku dhe gjuhe shqiptare,se dhe nënështetësia bëhet sipas statutit kur të njohësh gjuhln shqipe Nje shprehje e popullit thote<<Tmeri i ka kembet e shkurtera dhe pas castit te tmerit vjen nje cast guximi ,nga i cili nuk shpeton dot as ne brimen e gjarperit Por i dashur Perit NE
NDERIN E GJITHE SHQIPTAREVE DO TE JETE QE TE REALIZOHET<<AUTO QEFALIA ORTHODHOKSE SHQIPTARE SHPREHJE E LARTE E ATDHEDASHURISE/>>
SIPAS STATUESIT ME RESPEKT MIRGJIN FRASHERI


 

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close