Advertisements

Ashtu si një spirale e madhe, Rruga e Qumështit lundron në hapësirë

Thomas Wright i Qarkut Durham besonte se yjet ishin rregulluar në një rajon të sheshtë të ngjashëm me një gur mulliri, i cili shtrihej në të gjithë qiellin. Për të, Rruga e Qumështit nuk ishte gjë tjetër veçse projektimi i këtij guri. Filozofi gjerman Immanuel Kant kapi këtë teori – dhe erdhi shumë afër zbulimit të së vërtetës.

Në historinë e tij të përgjithshme natyrore dhe teorinë e qiejve, botuar në 1755, ai shpjegoi rrugën e qumështit si një shtresë të zgjeruar dhe shumë të holluar të yjeve. Dielli, Toka dhe të gjithë planetet e tjera ishin pjesë e kësaj shtrese – por jo në qendër të saj. Në varësi të vijës së syve, përgjatë aeroplanit të shtresës ose vertikalisht nga ajo, do të shihnim numra të ndryshëm yjesh.

Sistemi ynë diellor është i vendosur në krahun Orion , 26,000 dritë-vjet nga qendra dhe gati në planin kryesor. Sistemi, i cili përmban rreth 200 miliardë diej, është i rrethuar nga një halo sferike që përmban mijëra klase të yjeve globular dhe një rajon sferik i përbërë nga plazma shumë e hollë hidrogjeni. Gjithë galaktika rrotullohet, me objekte më afër qendrës që rrotullohen më shpejt, dhe ata që largohen nga qendra rrotullohen më ngadalë. Kurba e këtij rrotullimi diferencial tregon parregullsi që nuk mund të shpjegohen vetëm nga masa e dukshme.

Këtu, ka të ngjarë që materia e errët e padukshme luan një rol. Dhe astronomët përballen me një problem tjetër: pavarësisht rotacionit, krahet spirale nuk lëshohen, por kanë ruajtur formën e tyre për miliarda vite. Një shpjegim për këtë është valët e tronditjes që përhapen në tërë sistemin dhe kompaktojnë materien në krihë spiral si një turmë trafiku në autostradë. Studiuesit ende janë të habitur për atë çfare i shkakton këto valë densiteti.

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close