Advertisements

Studimi sugjeron; kanceri një çrregullim metabolik, jo sëmundje gjenetike

Në një studim prej më shumë se 1,200 pacientësh, publikuar të premten, më 3 gusht, çështja e Oncotarget, një ekip ndërkombëtar prej 35 bashkë-huëumtuesish nga 17 institucione që përfshinë SHBA, Brazilin dhe Evropë raportuan se kanceri ndodh sepse qelizat e kancerit bëjnë dhe përdorin energji ndryshe nga qelizat normale. Studimi i ri zbulon se kanceri është një çrregullim metabolik i cili sfidon dekadat e hulumtimit gjenomik.

“Kjo sugjeron që kanceri nuk është një sëmundje gjenetike që del vetëm nga mutacionet, siç kemi qenë të gjithë të mësuar, por një kusht metabolik që zhvillohet nën stresin e privimit të lëndëve ushqyese qelizore”, tha Robert Nagourney, MD, autor i studimit. “Qelizat që nuk mund të gjenerojnë energji të mjaftueshme për shkak të mungesës së oksigjenit, sheqernave ose proteinave, është e përbashkëta për kanceret e shumtë,të cilët përdorin rrugë të ndryshuara metabolike për të siguruar mbijetesën e tyre.
Për fat të keq, suksesi i këtyre qelizave të kancerit vjen në kurriz të pacientit pritës, “shtoi Nagourney.

Duke përdorur spektrometri masive për të matur sasitë e çastit të sheqernave, aminoacideve dhe lipideve në gjakun e pacientëve me kancer, këta shkencëtarë gjetën firma metabolike që identifikonin qartë pacientët e kancerit të gjirit me një saktësi më të madhe se 95 për qind. Pacientët e kancerit të gjirit kanë ndryshime në metabolizmin e tyre që “i predispozitojnë” ata në zhvillimin e sëmundjes së tyre.

Gjetjet mbështesin një koncept të ri të kancerogjenezës, ku kanceri nuk është shkaktuar nga mutacionet, por në vend të kësaj huazon rrugë të lëvizshme ose madje jo mutante qelizore për të kapërcyer kufizimet në furnizimin e tyre me lëndë ushqyese. Ndërsa kanceri lidhet gjithnjë e më shumë me obezitetin, ky studim jep prova shkencore se dieta dhe stili i jetës kontribuojnë në streset që, në individë të predispozuar, mund të çojnë në transformim dhe vdekje malinje. Për më shumë se një shekull, shkencëtarët mendonin se kanceri ishte metabolitikisht i ndryshëm, por nuk ishte deri në ardhjen e spektrometrisë sasiore moderne të masës që mjekët dhe shkencëtarët mund të matnin me saktësi dhe të sasionin dallimet. Duke ekzaminuar pothuajse 200 kimikate të ndryshme në qarkullimin e gjakut dhe duke krahasuar pacientët me kancer tek kontrollet, ekipi i hulumtuesëve tregoi dallime të mëdha që ndanin qartë njerëzit normalë nga pacientët me kancer.


 

Loading...
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close