Advertisements

Dëshmitë gjeologjike dëshmojnë se Sfinga e Madhe në Egjipt është 800,000 Vjeçare

Çfarë mendoni ju ? A e kemi ndërtuar Sphinxin ne  5000 vjet më parë, apo ne vetëm riparuam atë 5000 vjet më parë?Pyet alien-star.

Një nga monumentet më misterioze në sipërfaqen e planetit është, pa dyshim, Sfinga Madhe në Plateaun e Gizës në Egjipt. Kjo është një ndërtesë e lashtë që ka befasuar studiues që nga zbulimi i saj dhe deri më sot askush nuk ka qenë në gjendje të datoje sfinksin saktë, pasi nuk ka shënime të shkruara apo përmendje të tij në të kaluarën.

Tani dy studiues ukrainas kanë paraqitur një teori të re provokative në të cilën ata sugjerojnë se Sfinga e Madhe e Egjiptit është rreth 800,000 vjeç. Një teori revolucionare e mbështetur nga njohuritë shkencore.
Autorët e këtij dokumenti janë shkencëtarët Manichev Vjacheslav I. (Instituti i Gjeokimisë Mjedisore të Akademisë Kombëtare të Shkencave të Ukrainës) dhe Alexander G. Parkhomenko (Instituti i Gjeografisë i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Ukrainës).

Pika fillestare për këta dy ekspertë është ndryshimi i paradigmave të nisura nga West dhe Schoch, një “debat” për të kapërcyer pikëpamjen ortodokse të egjiptologjisë, e cila i referohet origjinave të mundshme të largëta të qytetërimit egjiptian dhe nga ana tjetër dëshmi fizike të erozionit të ujit që është i pranishëm në monumentet e Plateaut të Gizës.

Manichev dhe Parkhomenko shpjegojnë: Problemi i datimit të ndërtimit të Sfinges së Madhe të Egjiptit ekziston megjithë historinë e gjatë të hulumtimit. Qasjet gjeologjike në lidhje me metodat e tjera shkencore mundësojnë përgjigjen në pyetjen e moshës relative të Sfinksit.

Ekzaminimi vizual i Sfinksit çoi në përfundimin se uji nga ujërat e mëdha, që pjesërisht e përmbytën monumentin, luajti një rol të rëndësishëm në formimin e depresioneve unduluese në muret e saj vertikale. Morfologjia e këtyre formacioneve tregon një analogji me kavitetet e ngjashme të formuara nga deti në zonat bregdetare.

Ngjashmëria gjenetike e formave të krahasuara të erozionit dhe struktura gjeologjike dhe përbërja petrografike e komplekseve të shkëmbinjve sedimentarë çojnë në përfundimin se faktori vendimtar për shkatërrimin e monumentit historik është më tepër energjia e valëve sesa konsumimi i rërës në procesin aeolian.

Literatura gjeologjike e plotë konfirmon ekzistencën e liqeneve të ujërave të ëmbla me jetë të gjatë në periudha të ndryshme të Kuaternarit nga Pleistoceni i Ulët në Holocen. Këto liqene ishin shpërndarë nëpër zonat që kufizonin Nilin. Shenja absolute e shpellës së sipërme të erozionit të sfingës korrespondon me nivelin e sipërfaqes së ujit të arritur në Pleistocen e hershme. Sfinksi i Madh egjiptian kishte qëndruar në këtë pikëpamje gjeografike (historike) në Giza./Pi

Loading...
Loading...
Loading...
Advertisements

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close